Hybride duurzaamheid: met certificaten, nieuwe rekentools en boerenverstand
Langeveld Building door Paul de Ruiter Architects. Beeld Aiste Rakauskaite

Hybride duurzaamheid: met certificaten, nieuwe rekentools en boerenverstand

Anders zet je al die nieuwe CO2-rekenmethodes even op een rijtje? Deze vraag stelde ik Reinoud Schaatsbergen een maand geleden tijdens een redactievergadering. We zaten volop in de voorbereiding van het thema dat het tweede kwartaal centraal staat bij de Architect: hybride duurzaamheid.

Want wij zien steeds meer architecten die allerlei duurzame maatregelen op elkaar stapelen. Voor grote opdrachtgevers vaak op basis van een erkend certificaat, maar ze ontwikkelen ook hun eigen rekentools ter voorbereiding op de CO2-tax of gebruiken hun eigen boerenverstand.

En zo werd Reinoud het CO2-bos ingestuurd om helderheid te scheppen in de wirwar van alle rekenmethodes. Dat bleek iets complexer dan gedacht. Want ten grondslag aan deze rekenmethodes ligt de nieuwste aanscherping van de MPG, waardoor hout als bouwmateriaal slechter uit de bus komt dan staal en beton. Tegelijkertijd moet de CO2-uitstoot van gebouwen drastisch worden verlaagd; een opgave die grotendeels bij architecten ligt.

We besloten daarom tot twee artikelen. Voor het eerste zocht Reinoud uit voor welke uitdaging architecten staan en wat hun antwoord is op deze ingewikkelde regelgeving. Volgende week publiceert hij een artikel over de tien CO2-berekeningstools die volgens ons het vermelden waard zijn.

In lijn met ons nieuwe thema bezocht Floortje Keijzer het Langeveldgebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam door Paul de Ruiter Architects. Op het eerste gezicht een generiek onderwijsgebouw. Toch is het een schoolvoorbeeld van hybride duurzaamheid. Vanwege het hoge percentage hergebruikte materialen, maar vooral door een lowtech-installatiesysteem dat het onderwijsgebouw op wind- en zonnekracht ventileert.

Lees alle must-reads van deze week!

Groet, Merel

PS Heb je de podcast met Chris Collaris al geluisterd? Zeker doen! Want er komt een bak energie op je af, waardoor je meteen zin hebt om met je ontwerpen aan de slag te gaan.

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Beeld Merel Pit

Een zomer vol met vakantietips, hoopvolle zomergesprekken en 'Overwerk'

Dat Bruno Vermeersch en ik met onze gezinnen in Rijswijk zijn beland, lijkt op het eerste gezicht stom toeval. Maar dat is het niet. Werk staat in onze beide levens zo centraal dat we onze kinderen op deze plek wortel hebben laten schieten puur omdat we vanuit hier zo de snelweg op zijn, naar Amsterdam of Rotterdam. Of op de fiets naar Den Haag. Waar werk is, zijn wij.

Vlnr boven: Vincent van der Klei en Cécilia Gross. Onder: Do Janne Vermeulen en Marcel Barzilay

Videokanaal vol met ARC Talks

De redactie van de Architect heeft iets nieuws bedacht: ARC Talks, korte video's van inspirerende presentaties over architectuur. We hebben er al tien verzameld op ons YouTubekanaal. Bijvoorbeeld van Vincent van der Klei (Studioninedots) over wat voor hem goed wonen is, van Jan Jongert (Superuse) over nieuwe contractvormen voor architecten die circulaire ontwerpen maken of van Hade Steenwinkel (Fiction Factory) over afvalreductie in de bouw.

Vier must-reads en een must-listen

Vier must-reads en een must-listen

Deze week kon ik maar moeilijk uit alle artikelen van de redactie de must-reads kiezen. Daarom een heel lijstje.

Beeld Shutterstock

Waarom organiseren architecten zich niet?

Twee jaar geleden schreef ik het artikel 'Hoe leuk is het om te werken bij een architectenbureau?' Niet zo leuk, was de strekking. Daar kreeg ik veel reacties op. Zoveel dat ik samen met Thijs van Spaandonk een podcastreeks maakte over de werkcultuur bij architectenbureaus. We kwamen tot de conclusie dat er wel degelijk een keuze is in hoe de werkomgeving in te richten, voor zowel de werkgever als de werknemer.