Groeikernen, stations en uiterwaarden: de zoektocht naar woongebied woedt door
Impressie van Meinerseiland, onderdeel van Meinerswijk, na ingrepen voor de Nederrijn. Beeld Buro Harro

Groeikernen, stations en uiterwaarden: de zoektocht naar woongebied woedt door

Nieuw jaar, nieuwe kansen? Voor de waterschappen is het nog even wachten op die kansen. Hoewel ik zelf op een comfortabele NAP van 14 meter woon, houd ik de berichtgeving over het waterpeil in Nederland nauwlettend in de gaten. Het water zakt, maar de alertheid van de waterschappen is aan de vele media-uitingen nog af te lezen. 'Schaats niet op Uiterwaarden', 'speel niet in overstroomde gebieden', 'balanceren tussen wateroverlast en watertekort'; het is slechts een greep uit recente nieuwskoppen.

Het doet mij denken aan Meinerswijk, het uiterwaardengebied dat ik eind 2023 bezocht. Hier komen 4000 nieuwe woningen strak naast de Nederrijn, naar masterplan van Buro Harro. Landschapsarchitect Harro de Jong maakte zich weinig zorgen over de risico's. 'Spannend, maar niet gevaarlijk', noemde hij het. Door te bouwen op 'eilandjes' boven NAP en nevengeulen te graven om de Nederrijn te ontlasten, wil hij bewijzen dat bouwen in de uiterwaarden prima kan. Zelfs in tijden van hoogwater.

Ondertussen is het business as usual in de bouwsector. Woningbouw, en vooral wáár die woningen moeten worden gebouwd, blijft een onderwerp van discussie. Zijn de groeikernen van de jaren zestig niet een uitstekende oplossing, zoals Purmerend? Dat blijkt knap ingewikkeld, ontdekte Afke Laarakker. Zij sprak hierover met Michelle Provoost, architectuurhistoricus en directeur van het International New Town Institute.

Minder ingewikkeld is verdichten rondom het spoor. Ik heb er bijna spijt van uit Zwolle te zijn verhuisd, want daar is een team bestaande uit MVRDV, Orange Architects en LOLA Landscape architects aangewezen om het voormalige bedrijventerrein bij Station Zwolle te herontwikkelen. Het station is in recente jaren al flink aangepakt. Ik ben vooral fan van het groene Stationsplein en de fietsenstalling die als een spons werkt tijdens regenbuien. En als ik naar de renders voor het nieuwe terrein kijk, wordt het er alleen maar beter op. Een aanrader, dus!

Veel leesplezier gewenst!

Reinoud Schaatsbergen

Reinoud Schaatsbergen

Vakredacteur stedenbouw

Reinoud Schaatsbergen is schrijver en redacteur. Binnen de Architect is hij vakredacteur stedenbouw, met specifiek aandacht voor gebiedsontwikkelingen, landschapsarchitectuur en de maatschappelijke impact van (stedelijke) omgevingen.

Ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar reinoudschaatsbergen@vmnmedia.nl