Groeikernen, stations en uiterwaarden: de zoektocht naar woongebied woedt door
Impressie van Meinerseiland, onderdeel van Meinerswijk, na ingrepen voor de Nederrijn. Beeld Buro Harro

Groeikernen, stations en uiterwaarden: de zoektocht naar woongebied woedt door

Nieuw jaar, nieuwe kansen? Voor de waterschappen is het nog even wachten op die kansen. Hoewel ik zelf op een comfortabele NAP van 14 meter woon, houd ik de berichtgeving over het waterpeil in Nederland nauwlettend in de gaten. Het water zakt, maar de alertheid van de waterschappen is aan de vele media-uitingen nog af te lezen. 'Schaats niet op Uiterwaarden', 'speel niet in overstroomde gebieden', 'balanceren tussen wateroverlast en watertekort'; het is slechts een greep uit recente nieuwskoppen.

Het doet mij denken aan Meinerswijk, het uiterwaardengebied dat ik eind 2023 bezocht. Hier komen 4000 nieuwe woningen strak naast de Nederrijn, naar masterplan van Buro Harro. Landschapsarchitect Harro de Jong maakte zich weinig zorgen over de risico's. 'Spannend, maar niet gevaarlijk', noemde hij het. Door te bouwen op 'eilandjes' boven NAP en nevengeulen te graven om de Nederrijn te ontlasten, wil hij bewijzen dat bouwen in de uiterwaarden prima kan. Zelfs in tijden van hoogwater.

Ondertussen is het business as usual in de bouwsector. Woningbouw, en vooral wáár die woningen moeten worden gebouwd, blijft een onderwerp van discussie. Zijn de groeikernen van de jaren zestig niet een uitstekende oplossing, zoals Purmerend? Dat blijkt knap ingewikkeld, ontdekte Afke Laarakker. Zij sprak hierover met Michelle Provoost, architectuurhistoricus en directeur van het International New Town Institute.

Minder ingewikkeld is verdichten rondom het spoor. Ik heb er bijna spijt van uit Zwolle te zijn verhuisd, want daar is een team bestaande uit MVRDV, Orange Architects en LOLA Landscape architects aangewezen om het voormalige bedrijventerrein bij Station Zwolle te herontwikkelen. Het station is in recente jaren al flink aangepakt. Ik ben vooral fan van het groene Stationsplein en de fietsenstalling die als een spons werkt tijdens regenbuien. En als ik naar de renders voor het nieuwe terrein kijk, wordt het er alleen maar beter op. Een aanrader, dus!

Veel leesplezier gewenst!

Reinoud Schaatsbergen

Reinoud Schaatsbergen

Vakredacteur stedenbouw

Reinoud Schaatsbergen is schrijver en redacteur. Binnen de Architect is hij vakredacteur stedenbouw, met specifiek aandacht voor gebiedsontwikkelingen, landschapsarchitectuur en de maatschappelijke impact van (stedelijke) omgevingen.

Ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar reinoudschaatsbergen@vmnmedia.nl

De Groene Loper. Beeld Jeroen Musch

Edzo Bindels van West 8: 'De Groene Loper in Maastricht is een collage van stedelijke gebieden'

De snelweg A2 splijt Maastricht niet langer in tweeën, dankzij de Groene Loper door West 8. Met de ondertunneling van de snelweg, een park erbovenop en een zes kilometer lang fietspad is Oost-Maastricht na ruim zestig jaar weer hecht verbonden met de rest van de stad. Een schoolvoorbeeld van hoe een gemeente haar gelittekende stad kan genezen.

Luchtfoto Den Haag Centraal. Beeld Gemeente Den Haag

Den Haag Centraal ondergaat metamorfose met nieuwe woontoren en transformatie rond Anna van Buerenplein

Meer groen, voorzieningen én woningen op en rond het Anna van Buerenplein en langs het Prins Bernhardviaduct. Door sloop en transformatie krijgt Den Haag Centraal meer ademruimte, hoopt de gemeente. Binnen nu en twee jaar wordt een aantal grote architectuurprojecten verwacht. Richard Koek: 'Architecten moeten vooral het Rijksvastgoedbedrijf in de gaten houden. Die ontwerpt haar gebouwen eerst zelf als VO en gaat de verdere uitwerking dan tenderen.'

Mark Schrurs. Beeld Pauwert Architectuur

Versnelde procedure Parallel plannen voordelig voor architect, maar zet participatie op scherp

In de Eindhovense wijk Prinsejagt maken 42 grondgebonden woningen plaats voor circa 180 appartementen. Het project, naar ontwerp van Pauwert Architectuur, wordt in een versneld proces uitgevoerd binnen de landelijke Pilot Parallel plannen. Een zegen voor de architect, maar riskant voor het burgerparticipatieproces. 'Dit vraagt om pijnlijke keuzes.'

Barcelona. Beeld GaudiLab via Shutterstock

Kleinschalige stedenbouw werkt betaalbare buurten in de hand, wijst onderzoek uit

Buurten die zijn ontstaan zonder strak vastgesteld stedenbouwkundig masterplan hebben een beter betaalbare woningvoorraad. Dat stellen wetenschappers van de Spaanse IE University. Zij deden onderzoek naar de betaalbaarheid in historische buurten en zetten die af tegen planmatig opgezette wijken met een strakke verkaveling. Toch is er volgens de onderzoekers niks 'magisch' aan bottom-up wijken.