ARC22: Klaprozenbuurt, Amsterdam - Bureau B+B stedenbouw en landschapsarchitectuur, Space&Matter en BETA

De Klaprozenbuurt was ooit een perifeer industriegebied in Amsterdam Noord; nu wordt het tot herontwikkeling gedreven door een oprukkende en verdichtende stad. In een complex van private en publieke belangen hebben B+B, BETA en Space&Matter gewerkt aan het stedenbouwkundig plan in een participatief samenwerkingsverband.

Toelichting Bureau B+B stedenbouw en landschapsarchitectuur | Beeld Bureau B+B stedenbouw en landschapsarchitectuur, Vivid Vision

De Klaprozenbuurt zal transformeren door middel van ‘zelfrealisatie’ waarbij de huidige eigenaren verantwoordelijk zijn voor de herontwikkeling. . In het voortraject werd duidelijk dat de traditionele top-down aanpak lokale belangen negeerde en tot grote weerstand leidde. De gemeente besloot om een uniek participatief ontwerptraject op te starten. Bureau B+B, BETA en Space&Matter hebben een participatief ontwerpproces ontwikkeld waarin het uiteindelijke stedenbouwkundig plan tot stand kon komen.

Klaprozenbuurt, Amsterdam, B+B. Beeld Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Beeld Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur

Het stedenbouwkundig plan is ontwikkeld door Bureau B+B, BETA office for architecture and the city en Space&Matter in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam. Het participatief ontwerpproces werd door de samenwerkende ontwerpbureau's vormgegeven en gefaciliteerd door de gemeente. Momenteel worden de openbare ruimte en het park verder uitgewerkt door Bureau B+B i.s.m. de gemeente. Voor de wateropgave is samengewerkt met Buro Regen en Water.

De wijk is sterk integraal ontworpen met de openbare ruimt en het naastgelegen park. Bureau B+B heeft een ontwerp voor het park gemaakt voor een park dat ‘mee-ademt’ met het klimaat. De opgave voor waterberging is fors; het Buiksloterdijkpark moet circa 6000m3 water kunnen bergen op piekmomenten. Door de onderliggende kabels en leidingen (waaronder een grote gasleiding en de leidingen van TenneT) is dit, zeker in combinatie met de slecht doorlatende bodem, een grote uitdaging.

De totstandkoming van het stedenbouwkundig plan in co-opdrachtgeverschap met de bewoners van de omliggende wijken is uniek voor Amsterdam. Doormiddel van een iteratieve ‘feedback-loop’ van workshops en presentaties zijn de randvoorwaarden verkend en is het plan uitgewerkt met een afgewogen integratie van de belangen van alle stakeholders in het gebied. Het traject heeft uiteindelijk geleid tot veel draagvlak in de buurt voor de ontwikkeling van het project.

Klaprozenbuurt, Amsterdam, B+B. Beeld Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Beeld Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur

Om tot een concept voor de gebouwde vorm te komen is de eenvoudige verbinding gemaakt tussen de wens van de bewoners voor differentiatie, en de voorkeur van de eigenaren voor kleinere, afzonderlijk te ontwikkelen kavels. Het gefragmenteerd eigendom is aldus omgezet naar een belangrijk ingrediënt voor de stedenbouw: zelfs met de uniforme verdeling van dichtheid is een gedifferentieerd straatbeeld mogelijk.

Het ontwerp van de wijk en het park zorgt ervoor dat ze ‘mee-ademt’ met het klimaat. De openbare ruimtes, groene ruimtes en het park worden ingezet voor het bufferen van regenwater. Het resultaat is een aantrekkelijk park en openbare ruimte met landschappelijke kwaliteiten die optimale condities schept voor biodiversiteit, natuurinclusiviteit, tegengaan van hittestress.

Met de realisatie van de wijk en het park wordt een stuk van de Waterlandse zeedijk, welke jarenlang onherkenbaar was geraakt, opnieuw bruikbaar en beleefbaar gemaakt. De dijk wordt een verbindend element, dat nieuwe (zicht)relaties mogelijk maakt. De dijk en het aanliggende dijkpark legt relaties met de rest van Amsterdam noord en het achterland van Waterland en zorgt tegelijkertijd voor een waardevolle groene openbare ruimte voor de Klaprozenbuurt en omliggende wijken.

Documentatie

Download

Lees meer over

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.