Wormerveerstraat. Beeld Roos Aldershoff
Wormerveerstraat. Beeld Roos Aldershoff
Wormerveerstraat. Beeld Roos Aldershoff

ARC22: Startblok Wormerveerstraat, Amsterdam - KENK architecten

Bij het Startblok Wormerveerstraat was vanaf het begin al een nadruk gelegd op het ontmoeten. De woningen zijn gemaakt voor jongeren waarvan de helft statushouders zijn en het was erg belangrijk om de verschillende jongeren aan elkaar te verbinden. De bewoners vormen een community, helpen elkaar vooruit met het maken van een goede start in Amsterdam en bouwen gezamenlijk aan hun toekomst. Het faciliteren van ontmoetingen tussen de bewoners was een belangrijk uitgangspunt voor dit project.

Toelichting KENK architecten | Beeld Roos Aldershoff

Op de begane grond en in het hoofdtrappenhuis is er veel ruimte gemaakt voor gezamenlijke activiteiten. Het trappenhuis heeft een spectaculair Piranesi-achtig ontwerp, met trappen en bruggen die elkaar passeren, om de kans op spontane ontmoetingen te vergroten. Op de begane grond biedt een ruimte hal toegang tot de gemeenschappelijke woonkamer en een tuin met een kas waar bewoners hun eigen eten kunnen kweken. Alle gemeenschappelijke ruimtes zijn ontworpen om collectief gebruik te stimuleren.

In de hoge entreehal is een wandvullende tekening gemaakt door de kunstenaar Gino Hoiting. Deze ‘klare lijn’ tekening met ‘huiselijke’ thema’s heeft evenals de architectuur van het gebouw verwijzingen naar de tijd van de ‘Amsterdamse School’ en geeft de entree een monumentale uitstraling.

Wormerveerstraat. Beeld Roos Aldershoff
Wormerveerstraat. Beeld Roos Aldershoff

Als materiaal was het uitgangspunt om aan te sluiten bij de materialisering van het naastliggend blok van De Klerk. Dat betekent metselwerk, in deze tijd is het technisch en economisch niet meer mogelijk om te detailleren zoals in de tijd van de Amsterdamse School. Echter door gebruik te maken van prefab metselwerk is er toch een vergelijkbare ornamentiek ontworpen geïnspireerd op de Amsterdamse School. Daarnaast zijn de houten entreedeuren extra hoog en voorzien van ornamenten.

Op de locatie bevond zich voorheen een schoolgebouw. Om de duurzaamheid te bevorderen is deze circulair gesloopt en zijn de originele gevelstenen hergebruikt in de nieuwe gevel. Verder is het nieuwe gebouw geheel gasloos. Dit was een uitdaging om te realiseren op die plek; er is beperkte ruimte en installaties mogen vanaf de straatkant niet zichtbaar zijn. Met behulp van warmtepompen en zonnepanelen is hierin geslaagd. Er is hard gewerkt om de negatieve impact op het klimaat te minimaliseren.

Wormerveerstraat. Beeld Roos Aldershoff
Wormerveerstraat. Beeld Roos Aldershoff

Als reactie op de uitbundige buurman moet het gebouw niet de concurrentie aangaan met De Klerk, maar zich er ook niet achter verstoppen. De architectuur reageert op de beide flankerende panden zoals vele Amsterdamse School gebouwen reageren op de stedenbouwkundige situatie. Vaak worden de hoeken zeer nadrukkelijk vormgegeven en worden lange wanden benadrukt door veel herhaling. Een driedimensionale kroon voltooit de gevel, kenmerkend voor stedelijke wanden in de stijl van de Amsterdamse School.

Niet alleen de bewoners van het gebouw waren van belang, maar ook de buurtbewoners. De Wormerveerstraat, centraal gelegen in Amsterdam, is een dichtbevolkte straat, de bouw van het Startblok had dus ook gevolgen voor omwonenden. Zij werden betrokken bij het maken van plannen en er ontstond een goede samenwerking en een groep betrokken buurtbewoners. Toen de steigers werden afgebouwd reageerde de overbuurman direct enthousiast; hij vond de gevel prachtig en was verheugd over zijn nieuwe uitzicht.

  • Wormerveerstraat-KENK-architecten1

    Download
  • Wormerveerstraat-KENK-architecten2

    Download
  • Wormerveerstraat-KENK-architecten3

    Download
  • Wormerveerstraat-KENK-architecten4

    Download
  • Wormerveerstraat-KENK-architecten5

    Download
  • ARC22-Wormerveerstraat-KENK-architecten-1

    Download