ARC22: Richemont monumentale grachtenpanden, Amsterdam - M+R Interior Architecture

In opdracht van Richemont, een groot internationaal modehuis, heeft M+R het volledige complex vormgegeven. Het betreft de restauratie, verbouwing, herinrichting en verduurzaming van drie monumentale grachtenpanden aan de Herengracht, samen met de kantoren aan de achterzijde.

Toelichting M+R Interior Architecture | Beeld Herman de Winter

M+R heeft het project vanaf initiatief fase in opdracht van Richemont Genève opgepakt en een eerste ontwerp gemaakt voor de herinrichting en verduurzamen van de drie monumenten en kantoren. Op basis van de ambitie en ontwerp heeft M+R een team van adviseurs samengesteld, bestaande uit W- en E-adviseur, Constructeur en bouwfysica adviseur, om vervolgens samen in het ontwerpteam het ontwerp voor het gehele complex, de bouwkundige aanpassingen, het verduurzamen van de installaties en de bouwfysica verder vorm te geven.

Richemont monumentale grachtenpanden, amsterdam, M+R. Beeld Hermand de Winter
Beeld Hermand de Winter

Het betreft drie Rijksmonumenten waarvan de gevels aan de Herengracht zeer hoge monumentale waarde hebben alsook het interieur. Voor het interieur architectonisch ontwerp van de monumentale ruimten hebben we een kleur historisch onderzoek laten uitvoeren. Dit onderzoek inclusief het ambitie document van Richemont voor het innoveren van de werkomgevingen zijn de basis voor het ontwerp van zowel de representatieve ruimten en het werkconcept van de werkvloeren in het kantoordeel anno 1953.

De restauratie bestond uit het restaureren van de monumentale gevels, kroonlijsten met beelden en het balkon. Een aantal constructieve wanden werden doorbroken voor optimalisatie van het gebruik. Het geheel is heringericht tot een nieuwe, innovatieve werkomgeving met natuurlijke en duurzame materialen en producten. Voor de verlichting werd een nieuw duurzaam verlichtingsplan bedacht, werkplek verlichting en representatieve led armaturen. De bewegwijzering bestaat uit messing iconen.

Richemont monumentale grachtenpanden, amsterdam, M+R. Beeld Hermand de Winter
Beeld Hermand de Winter

Ondanks de monumentale status van de drie Rijksmonumenten waarbij de monumentale gevels en interieur niet mag worden aangetast zijn we in staat geweest voor het complex het Breeam in-use very good certificaat te behalen. Dit door middel van het verduurzamen van de klimaat installaties middels onder andere klimaateilanden, de isolatie van de platte daken (niet monumentaal), duurzame led verlichting, waterbesparing en opvang (binnentuin), en het toepassen van duurzame materialen (biobased).

De drie monumentale panden met kantoren is sinds 2000 eigendom van Richemont, de organisatie is sinds de huisvesting in Amsterdam gegroeid van ca. 100 naar meer dan 300 medewerkers. De kantoorinrichting en installaties voldeden niet aan de visie van Richemont voor innovatieve werkomgevingen. De belangrijkste wensen: verbeteren van de interne organisatie en indeling van het gebouw, ruimte voor werken, ontmoeten en ontspannen. Klimaat, akoestiek, bouwveiligheid, ambiance en uitstraling.

M+R heeft het gehele complex vormgegeven, voorzien van een tijdloos en neutraal, duurzaam interieur passend bij de corporate identity van de Richemont modehuizen. Het betreft een ‘Gesamtkunstwerk’ waarbij de monumentaliteit is geadopteerd in een modern interieur met natuurlijke en rustige kleuren materialen en producten. Alles is op elkaar afgestemd van architectuur tot en met de bewegwijzering en toepassing van kunst.

Documentatie

Download

Lees meer over

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.