de Architect
de Architect

ARC22: Monicahof, Utrecht - Studio Ramin Visch

In het Monicahof in Utrecht kwam na de sloop van een kerk een kavel vrij voor binnenstedelijke bebouwing. Het hof is aan vier zijden omsloten door de achterzijden van woonpercelen en toegankelijk via een smalle straat en een voetgangerssteeg. Op het groene terrein bevinden zich een speeltuin en een grasveldje met voetbaldoeltjes. De opdrachtgever wil de kavel bebouwen met appartementen, passend in de omgeving. In de opgave dient rekening te worden gehouden met de vele bezwaren van de buurt.

Toelichting Studio Ramin Visch | Beeld Jeroen Musch

Omdat er in Utrecht veel behoefte is aan kleine betaalbare woonruimte voor jonge mensen, kozen we voor zes kleine appartementen van elk 50m², twee kantoorunits en een fietsenstalling. Om het gebouw op te laten gaan in de omgeving, is het uitgevoerd in hout, waarbij ronde hoeken zorgen voor een zachte uitstraling. De grote ramen zorgen buiten voor een rustige uitstraling en binnen voor licht en ruimte. Door de keuken/badkamer als blok middenin te plaatsen, ontstaat er een woon- en slaapgedeelte.

Omdat er zorgen waren over mogelijke geluidsoverlast, werkten we samen met een akoestische adviseur. Dat resulteerde in het aanbrengen van geluiddempend materiaal op contactpunten van bouwelementen, toevoeging van minerale wol in de vloerelementen en verzwaring van de scheidingsvloeren. Ook is er een lichtadviseur betrokken en Willemsen Veenendaal heeft het advies en de uitvoering van de houtskeletbouw verzorgd.

Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch

Op de betonnen schroeffundering is een gebouw opgetrokken dat voor 99% uit hout bestaat. Het gebruikte hout is Kerto Q: kruislings op elkaar verlijmde platen van meerdere lagen fineer. Alle elementen zijn in een productiehal vervaardigd en op de bouwlocatie binnen drie weken opgebouwd. Er is een windverband aangebracht van elkaar kruisende stalen kabels, omdat het gebouw zo licht en stijf is dat de wind er anders vat op zou kunnen krijgen.

Door de uitvoering in hout is dit ontwerp vrijwel CO2-neutraal en volledig recyclebaar. Het gebouw is zo klimaatneutraal mogelijk gebouwd, met een warmtepomp en zonnepanelen. Omdat iedere wooneenheid zijn eigen zonnepanelen heeft, kunnen bewoners hun energieverbruik monitoren. Over de vloerverwarming ligt recyclebare vloerbedekking van Forbo. Omdat hout van nature warmte- en geluidsisolerend is, is er geen extra isolatiemateriaal nodig, wat ook ruimtewinst geeft.

Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch

Het uitgangspunt van dit binnenstedelijk gebouw was dat het in de omgeving moest passen en kwaliteit zou toevoegen. Door het volgen van de bestaande bouwlijn, de houten uitvoering en ronde vormen, is het gebouw duidelijk aanwezig zonder te overheersen. Omdat het gebouw aan de erfgrens staat, kon er geen raam geplaatst worden in de slaapkamerwand. Daarom heeft de slaapruimte geen deur, waardoor het officieel geen aparte kamer is en er geen raam nodig is.

De totale bouwtijd van dit gebouw was vier maanden, een recordtijd vergeleken met traditionele betonbouw. De houtbouw gaf ons de kans om te bewijzen dat het kan: snel, flexibel, vrijwel CO2-neutraal en volledig recyclebaar een binnenstedelijk project realiseren dat uitstraling heeft en tegelijkertijd opgaat in de omgeving.

Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch
Monicahof. Beeld Jeroen Musch