ARC22: Marktboxen Waterlooplein, Amsterdam - Atelier PUUUR

Het hele Waterlooplein krijgt een nieuwe invulling. Deze herinrichting zorgt voor een betere samenhang met de omgeving. De nieuwe hoogwaardige en open uitstraling verbeterd de aantrekkingskracht en sociaaleconomische aspecten zoals openbare veiligheid en verbeterde marktwerking. De opgave bestond uit een robuust boxontwerp met een aantrekkelijkere, vriendelijkere uitstraling, een veiligere situatie creëren 's avonds en een geïntegreerde marktkraamluifel tbv onafhankelijke openingstijden.

Toelichting Atelier PUUUR | Beeld Juri Hiensch

De multifunctionele box activeert vanuit meerdere gebruikers perspectieven het plein en sluit beter aan op de wensen van marktlieden, buurtondernemers, buurtbewoners en verbetert de plein beleving overdag en ‘s avonds.
Het heringerichte plein wordt nu in eerste instantie gezien als zelfstandige plek, waar de markt een onderdeel van de diverse mogelijke activiteiten erop is.
Ook na sluiting van de markt is het plein een aantrekkelijke plek met verblijfskwaliteit voor passanten en de buurt 24/7.

Beeld Juri Hiensch

In nauwe samenwerking met de bouwers Dekker Bouw&infra, staalbedrijf De Greeuw, Holland Composites, kunstenaars en letterkundige zijn ‘lichtgevende huisjes’ gemaakt met een knipoog naar oer-Hollandse gezelligheid om bij te dragen aan een aangename sfeer overdag en ’s avonds door de lampionwerking.
Gezamenlijke ambitie om gelaagdheid en verfijning aan te brengen aan deze utilitaire, intensief gebruikte voorziening.

De, slagvaste, lichtdoorlatende gevelpanelen hebben een behangmotief; Een gespiegeld patroon met oude A’damse marktleuzen erin verwerkt. Ontworpen door beeldend kunstenaar Rem Posthuma i.s.m. kunsthistoricus en historisch letterkundige Annemieke Houben. Het lettertype is ontleend aan een brochure [jaren ‘30] van de A’damse grafisch ontwerper Dirk Hart. Het behang bevat tevens de sierlijke grafische verwerking van de letter W [marktlogo], ontwerp A’damse grafisch ontwerper Sandor Sweet.

Het typisch Hollandse tafereel, onverstoord bij mensen naar binnen kijken, was de inspiratie voor de lichtgevende panelen met een link naar het bewoonde verleden van het plein. De gegoten kunststof panelen zijn voorzien van printen op een transparante folie. De paneelkleuren zijn resultaat van kleurtoeslagen en het gietproces die sturend zijn geweest op het resultaat. Dit, redelijk controleerbare, unieke proces is uitvoerig getest op kleur en transparantie.

Beeld Juri Hiensch

Uniek product bestaande uit een translucente plaat voorzien van ontworpen print. Het materiaal eigen kleur is zoveel mogelijk behouden vanwege zichtbaarheid kunststofvezels. Het gedempte licht achter de behang panelen gaat in de avonduren aan. De boxen hebben daardoor een dubbelfunctie. Enerzijds functioneert het als opbergruimte voor de marktondernemers en daarnaast verlichten ze subtiel het nieuwe Waterlooplein en geven ze ’s avonds een aangename sfeer door de lampionwerking.

De daken van de marktboxen worden groen, een glooiend landschap op het dak. Hier komen bloemen en drinkbakjes voor vogels. De daktuintjes van het Waterlooplein zijn zichtbaar voor de bewoners en zorgen voor een rustige, vredige uitstraling. Het speelse groene landschap heeft verschillende hoogten waardoor het ook zichtbaar wordt vanaf de straat en biedt het een groen uitzicht voor de bebouwde omgeving en de marktboxen.

De losse kraampjes die dagelijks opgezet en afgebroken worden, hebben plaatsgemaakt voor automatisch bedienbare, hydraulisch aangestuurde grote overhead deuren die als kraamluifel dienen waaronder de koopwaar gestald kan worden. Hierdoor oogt de markt opgeruimder en zijn de kooplieden vrijer in hun openingstijden.
De luifels kunnen desgewenst in een extra deel verlengd worden. Door de nieuwe opstelling ontstaan een soort “minipleintjes” tussen de marktboxen en doorkijkjes naar het stadhuis.

Lees meer over

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.