de Architect
de Architect

ARC22: Woning SL, Gentbrugge (B)- ae architectenbureau

Een vrijstaande woning uit de jaren ‘60 in de 20ste -eeuwse gordel rond Gent was opgedeeld in 2 appartementen. De opdracht was om hier terug 1 volwaardige woning van te maken voor een jong gezin met 3 kinderen, waar er ruimte is om met vrienden te tafelen. Belangrijk was ook de relatie tot de tuin en voldoende licht binnen te brengen in deze eerder donkere constructie.

Toelichting ae architectenbureau | Beeld

We hebben de bestaande kwaliteiten zoveel mogelijk behouden en een nieuwe dynamiek trachten te generen door zorgvuldige ingrepen. Het gelijkvloers is ontdaan van de kamers en zo omgevormd tot een ruim leefgedeelte. Op de verdieping hebben we de initiële kamerstructuur behouden en omgevormd tot de slaapvertrekken en de badkamers. De voormalige garages die in het noorden aan de woning grensden zijn opengetrokken en fungeren nu als nieuwe traphal en als berging met dakterras naast de badkamer.

Er was een hele intense samenwerking met de ingenieur stabiliteit (H110). Na de eerste sloopwerken werd de mindere bouwfysische staat van de bestaande structuur zichtbaar en dienden we onze toevoegingen en insecties in zeer nauw overleg met de ingenieur stabiliteit uit te werken.

Beeld Petra Decouttere

De details vloeien voort uit de benadering van het project en bijgevolg uit de materialiteit. We opteren hier voor het idee van de palimpsest. Onze nieuwe ingrepen voegen een extra laag toe aan het geheel en we voeren deze uit in een duidelijke en hedendaagse taal.

Het idee was om de details in een eigen stijl toe te voegen aan het bestaande pand, en
Bij de ontmanteling van het bestaande pand kwamen de minder kwalitatieve materialen tevoorschijn. Vandaar dat we opteerden om enkele basisdetails aan te zetten waar we ons als algemeen beeld naar willen richten en vervolgens ons hiernaar aan te passen en op de werf waar nodig de details live bij te sturen om het algemene beeld te bewaken.

Nieuwe toevoegingen in de structuur gebeurden in met planken bekist beton, nieuwe toevoegingen in de wand gebeurden met gele geglazuurde steen (of met recuperatiesteen van de werf) en nieuwe toevoegingen in het dak gebeurden in hout.

Beeld Petra Decouttere

Vooreerst is er natuurlijk de goed omsloten ligging in de stad die maakt dat alles op wandel- en fietsafstand bereikbaar is. Vervolgens is het een verbouwing waar we zoveel mogelijk hebben gerecupereerd en op punt gesteld zodat we niet onnodig nieuwe materialen dienen aan te boren. Bovendien spelen we ook in op het collectieve geheugen, waarmee we ook dit project aan de sociale duurzaamheid toetsen.

Een woning is in principe een dynamisch gegeven en speelt in op de specifieke vragen op één van de bewoners op een specifiek moment. We hebben getracht om een toekomstgerichte structuur te maken waar we zoveel mogelijk kunnen inspelen op wijzigende noden.

Beeld Petra Decouttere
Beeld Petra Decouttere
Beeld Petra Decouttere
Beeld Petra Decouttere
Beeld Petra Decouttere
Beeld Petra Decouttere