ARC22: CPO IAmsteldream, Amsterdam - studio YAA

Nadat de groep zelfbouwers door middel van interviews, een risico-analyse en een Plan van Aanpak de selectie van de gemeente had gewonnen, werd het fundament van veel ontwerpkeuzes gelegd. Deze keuzes zijn gericht op kwaliteit, esthetiek en duurzaamheid. Een goede aansluiting bij de omgeving was een grote wens. De opgave is erop gericht om al die verschillende radartjes van de opgave in de juiste stand te zetten. Zodat het er vooral niet complex uitziet, maar rustig en ingetogen.

Toelichting studio YAA | Beeld Matthijs Immink

Het grondige Plan van Aanpak waardoor de selectie werd gewonnen, vormt het fundament van veel ontwerpkeuzes. Deze keuzes zijn gericht op kwaliteit, esthetiek en duurzaamheid. De investering die hiervoor nodig is vanaf het eerste begin, is vormend voor de toekomstwaarde.

Beeld Matthijs Immink

De duurzaamheidsambities zijn hierdoor verankerd in het ontwerp. Tevens is veel aandacht besteed aan de gebruikskwaliteit, de toegankelijkheid van de woningen, een efficiënt ruimtegebruik, en flexibele indeelbaarheid.

Nieman was als bouwfysisch adviesbureau betrokken. Een geschikt bureau om de integratie van alle verschillende aspecten goed in elkaar te schuiven. Met hen organiseerden we sessies met alle disciplines tegelijk aan tafel. Zo konden we in een vroeg stadium de juiste reserveringen maken, de juiste beslissingen nemen om ook qua bouwbesluiteisen tot een optimum te komen. Ook de constructeur (Pieters bouwtechniek) deed mee aan deze sessies.

De keuze voor baksteen werd al in een vroeg stadium gemaakt en is geinspireerd op de bouwmethodes uit de directe omgeving. Het formaat van baksteen, in combinatie met een handgevormde steen en een terugliggende voeg, zorgen al voor tactiliteit. Met de keuze voor steenstrips werd nog een extra dimensie toegevoegd. De steen is rondom toegepast, in de negges tot aan de onderkant van de overkraging van de erker. De gevel is als een robuuste huid ontworpen. Stoer doch subtiel, rationeel doch speels.

Beeld Matthijs Immink

Steenstrips leken een ideale keuze als gevelbekleding voor alle eisen in combinatie met een goed isolerende gevel, een nauwkeurige verwerkingsmethode doordat de strips direct op de isolatiepanelen gelijmd worden en de subtiele schakeringen in de geveldiepte door het toepassen van verschillende diktes aan strips (20 en 28 mm) en isolatiepanelen. Door middel van veel studies en overleg met de steenfabrikant is de gevel als een robuuste huid ontworpen.

Doordat we met een bepaalde mate van overmaat hebben gewerkt, dat wil zeggen: penanten, een bakstenen kroon/dakrand en muurtjes als begrenzing van het private gebied, ontstaat er een beeld van een statig, zorgvuldig ontworpen gebouw. Door het baksteen als monoliet overal aan te laten sluiten, in combinatie met de grote overhang, krijgt het gebouw een monumentele entree. Precies zoals de gemeente en supervisor voor ogen hadden.

Om een meetbaar criterium neer te leggen zodat kan worden aangetoond hoe duurzaam het pand zou worden, hebben we onszelf de GPR methodiek voorgeschreven en ingezet op score van minimaal een 8 op alle 5 onderdelen. Onder andere een WKO systeem, warmteterugwinning, buitenzonwering, zonnepanelen en hoogwaardige isolatie wordt toegepast. Een slimme pergola zorgt dat er genoeg zonnepanelen konden worden geplaatst (epc=0), maar dat er ook ruimte overblijft voor een ruim dakterras.

Wij hebben onszelf afgevraagd of wij deze prijs verdienen. In ons vak is iets ‘gewoon heel goed doen’ helemaal niet makkelijk. Wij tonen met dit gebouw aan dat je door het consequent doorvoeren van een goed doordacht detail de kwaliteit van de gebouwde omgeving een boost kan geven.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.