ARC22: MECC Maastricht - cepezed

Het auditorium, ontworpen door AGS en Bureau Hoen in de jaren tachtig was lang de eyecatcher van het MECC. Naast deze taps aflopende congreshal met een gevel van baksteen en beton, beschikte MECC over 3 grote hallen. In de loop van de tijd verrommelde het complex echter door aanbouwen en aanpassingen. Dat de gebouwen zijn verdeeld over verschillende maaiveldniveaus maakte het er niet beter op. Omdat MECC ook nog eens met ruimtegebrek kampte, werd besloten het congresdeel grondig te vernieuwen.

Toelichting cepezed | Beeld Lucas van der Wee | cepezed + Gerlach Delissen

De belangrijkste insteek voor de vernieuwing was de imagoverbetering van MECC: van in zichzelf gekeerd naar uitnodigend, van statisch naar levendig. De belangrijkste ingreep was de bouw van een uniforme, transparante kraag rond het auditorium. Een dragende gevel van staal en glas houdt de plattegrond van deze nieuwe foyer open, waar mogelijk zijn vides geïntroduceerd. Zo verbeterden de routing en daglichttoetreding. En met de gevelverlichting licht MECC voortaan op als een armatuur.

De interieurarchitect, constructeur, installatieadviseur, bouwfysisch adviseur en lichtadviseur zaten van meet af aan in het ontwerpteam, want dit was zo’n opgave waarbij alle onderdelen in elkaar grijpen. Zo dacht de constructeur mee over de nieuwe zelfdragende binnentrap, de lichtadviseur over de dragende geveldelen en de interieurarchitect over mogelijk hergebruik. Ook de keuze voor een staalconstructie van geprefabriceerde delen vergde (naast uitzonderlijke precisie) nauwe samenwerking.

Beeld Lucas van der Wee | cepezed

De uitgekiende detaillering moest resulteren in een strak en tijdloos totaalbeeld. De opbouw moest niet veel tijd kosten, het uiteindelijke gebouw moest zowel voor medewerkers als bezoekers prettig zijn in gebruik. De geprefabriceerde frames en liggers zijn met gaten, sleuven, pallen, vinnetjes en hoekstalen precies op maat voor de constructie, ook de coating gebeurde in de fabriek. De dragers in de gevel zijn multifunctioneel: buiten een lamp, binnen geluidsdemper en plek voor een stekkerdoos.

cepezed ontwierp vanaf de VO-fase al details en sprak die door met de leveranciers. Deze informatie werd uitgewerkt en meegenomen bij de verdere uitwerking. Met de aannemer zijn de details geoptimaliseerd. Zo is bijvoorbeeld gekozen voor een stevig kruis in de dragende geveldelen en niet voor triple maar voor dubbelglas – ingrepen waarmee in esthetisch opzicht niets aan het ontwerp veranderde. Nadat er een mock up van een gevelfragment was gemaakt ging de bouw van start.

Beeld Lucas van der Wee | cepezed

De foyer is een stijlvol visitekaartje met als unic selling point dat de kleur van het licht gekozen kan worden door de exposant. De transparante gevel, ritmische, verticale geleding en metalen luifel ogen als een licht paviljoen. Binnen is ruimtelijkheid troef. Het vele glas legt een connectie met het entreeplein en biedt vanaf het plein zicht op het auditorium. Met deze strakke, moderne schil is MECC klaar voor de toekomst. De entree is beter vindbaar en het gebouw oogt opener en gastvrijer.

De nieuwbouw ging uit van zo min mogelijk materiaal, slijtvaste prefab-elementen en een snelle, nette constructie. Elektrische bekabeling en ander techniek blijft bereikbaar voor onderhoud. Omdat hergebruik altijd duurzamer is dan sloop zijn ingrepen strategisch gekozen, vloeren zijn alleen weggebroken waar dat gewenst was en de auditoriumstoelen zijn bijvoorbeeld opnieuw gestoffeerd. Er kwam een nieuw klimaatsysteem, goede isolatie en een luifel beperkt de zonwarmte. Zonnepanelen waren er al.

Bij de vernieuwing van MECC zijn met een paar trefzekere keuzes verschillende zaken tegelijk opgelost. Een ingreep ging nooit om alléén duurzaamheid, imago, doorzicht, akoestiek, esthetiek, of efficiëntie. Het ontwerp werd gefaseerd uitgevoerd, waarbij het complex steeds in gebruik bleef. De hallen ondergingen enkele kleine esthetische ingrepen. Het parkeerveld is heringericht met een boulevard, waardoor de entree beter vindbaar is. Wintergroene bomen veraangenamen deze best stenige omgeving.

Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed
Beeld Lucas van der Wee | cepezed