ARC22: HAVEP, Goirle - Paul de Ruiter Architects

HAVEP is in Nederland uitgegroeid tot één van de grootste spelers op het gebied van duurzame werkkleding. Paul de Ruiter Architects werd gevraagd om het familiebedrijf na 150 jaar te voorzien van een nieuw gebouw. Alle functies onder één dak in een toekomstbestendig gezond bedrijfsgebouw. Het Amsterdamse architectenbureau vertaalde deze wens naar een circulair ontwerp met veel natuurlijke materialen dat qua vorm duidelijk verwijst naar het voormalige bedrijfsgebouw.

Toelichting Paul de Ruiter Architects | Beeld Ossip Architectuurfotografie

Bij het ontwerp is zo efficiënt mogelijk met grondstoffen omgegaan en ingezet op het besparen, hergebruiken en slim gebruiken van materialen. De gevel bestaat onder andere uit recyclebaar donorhout en de draagconstructie uit duurzaam hout dat geprefabriceerd en demontabel is. De overige materialen zijn voornamelijk biobased, demontabel en recyclebaar. De schuine zijden van het sheddak, gericht op het zuiden zijn ideaal voor zonnepanelen. Zo voorziet HAVEP volledig in haar eigen energiebehoefte.

Beeld Ossip Architectuurfotografie

HAVEP is het meest circulaire utiliteitsgebouw van de Benelux. De zonneluifel bestaat uit gerecyclede constructiedelen en de 1.100 houten Iroko planken op de gevel zijn afkomstig van de Amsterdamse Tripolis gebouwen. Vlas is gebruikt als isolatiebron en de 1.200 bestaande en 400 nieuwe zonnepanelen en warmtepompen maken het gebouw energieleverend. Met een EPC van -0.05 en een MPG van €0,3/m2 BVO gaat het ontwerp boven de standaard eis van het bouwbesluit. Hiermee wordt innovatie beloond.

De vorm, constructie en het installatiesysteem van het gebouw zijn zo ontworpen dat er in de toekomst eenvoudig veranderingen in kunnen worden aangebracht. De gevel is opgebouwd uit materialen die 100% recyclebaar zijn en de draagconstructie bestaat uit hout dat demontabel is. De houten kozijnen zijn van Acoya, een milieuvriendelijk verduurzaamde houtsoort die zonder lak- of verflaag 50 jaar bestand is tegen de weersinvloeden. Na de gebruiksfase is het hout volledig biologisch afbreekbaar.

Beeld Ossip Architectuurfotografie

HAVEP is flexibel en multifunctioneel. Bij het ontwerp van het gebouw is zo efficiënt mogelijk met grondstoffen omgegaan en hoog ingezet op het besparen, hergebruiken en slim gebruiken van materialen. Door het gebruik van biobased en recyclebare materialen wordt met zo min mogelijk materiaal maximaal resultaat gehaald.

HAVEP-documentatie

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.