ARC22: Woongemeenschap Ebbingehof, Groningen - Moriko Kira architect

Woongebouw voor 50plussers met 40 appartementen variërend van 60 tot 150 m2. De opdrachtgever is Stichting Ebbingehof, een burgerinitiatief dat beoogt een duurzame woonomgeving met een zelfredzaam en onderling ondersteunend financieel stelsel. Een coöperatieve aanpak waarbij de bewoners een vereniging vormen die het gebouw beheert. De opgave 'Een gebouw waarin de bewoners voelen 'samen te wonen', terwijl ieder tegelijkertijd zelfstandig is.

Toelichting Moriko Kira architecten | Beeld Daria Scagliola

Voor bewoners die spontaan contacten beoogden, vonden wij een gebouw met een binnenplaats passend. Vanuit de atypische vorm van de kavel ontstaat het vijfhoekige gebouw. We haalden van de zuid- en de noordkant twee happen, zodat de binnenplaats zonnig en open werd; Hier kwamen twee dakterrassen waar de bewoners tuinen kunnen maken. Het resultaat is een dynamisch gebouw dat een wisselende indruk geeft afhankelijk van waar je het ziet. Aan de straat hoog en statig, aan de stegen laag en intiem.

Beeld Daria Scagliola

De manier van de ontwikkelen van de Stichting Ebbingehof zien we als een sociale innovatie waaraan architectuur kan bijdragen. Stichting ontwikkelt het woongebouw en blijft de eigenaar en nooit doorverkocht. De bewoners kunnen investeert in het project maar huurt de woning, net als de anderen. De vereniging, waarvan alle bewoners lid zijn, beheert het gebouw. Veertig appartementen zijn een mix van de sociaal-, middelduur en vrije sector. Het is een woongebouw van de bewoners en voor de bewoners.

Omdat de stichting Ebbingehof geen beleggingsfonds is, ontstaat uiteindelijk de accumulatie van kapitaal. Het is nog niet besloten hoe het hiermee omgegaan maar er wordt besproken om verder te investeren in vergelijkbare project. Op deze manier wordt de sociale innovatie verder doorgezet.

Beeld Daria Scagliola

De Ebbingehof is het bewijs dat een burgers op eigen kracht een duurzame woonomgeving kan realiseren. Zij zijn aan elkaar gecommitteerd en open voor de buurtgemeenschap. De conditie is anders dan bij een beleggers of individuele eigenaars. Geen noodzaak tot financiële maximalisatie en speculatie, maar een gedeeld belang om het gebouw als gemeenschap te koesteren. Een dergelijk concept voor woongebouw biedt concreet oplossingen voor sociaal probleem zoals vergrijzing en sociale isolatie.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.