Hoe gevelsysteem E-Board verschillende bouwopgaves oplost

Hoe gevelsysteem E-Board verschillende bouwopgaves oplost

Gezien de schaarste aan personeel zoekt de bouw voortdurend naar slimme oplossingen om in de uitvoering met minder verschillende vakmensen (of: minder vakdisciplines) toe te kunnen. E-Board van baksteenproducent Vandersanden komt tegemoet aan deze wens, maar vervult ook de nodige andere bouwopgaves. Hoe vroeger er in het voortraject voor gekozen wordt, hoe meer de voordelen van dit eenvoudig toepasbare en duurzame keramische gevelconcept met de uitstraling van massieve baksteen tot hun recht komen.

Nu zijn het vooral de aannemers die in bouwprojecten komen met het voorstel om E-Board toe te passen, ziet Peter Delsing, commercieel directeur bij Vandersanden. Die vraag neemt bovendien sterk toe. Veel bouwbedrijven weten dus inmiddels uit ervaring dat er sneller, makkelijker, goedkoper en duurzamer te bouwen valt met het systeem voor isolatie en afwerking van gevels.

“Maar als ze daarmee vervolgens bij de architect komen, moet die al zijn tekeningen aanpassen, want die zijn meestal gebaseerd op traditioneel metselwerk en een andere wandconstructie.” Dat is natuurlijk zonde, vindt Delsing, want dat zorgt voor dubbel werk. “Een architect zou zo’n keuze beter aan de voorkant kunnen maken, zodat hij in de basis al rekening kan houden met E-Board. Het gevelsysteem leent zich bovendien voor heel veel verschillende soorten gebouwen.”

Nog niet alle architecten kennen de mogelijkheden van een systeem als E-Board, waardoor ze kansen laten liggen. Gelukkig ziet Delsing al wel een omslag ontstaan. “Het is al lang niet meer zo dat de specialisten waaraan we leveren alleen nog maar interesse hebben in de kleur en structuur van de baksteen. We zijn steeds meer een bedrijf geworden dat kennis aan de voorkant overdraagt, zodat bouwpartijen tijdig de juiste beslissingen kunnen nemen. En dat begint bij de architecten.”

Kennispartner

Vandersanden zet op allerlei manieren sterk in op zijn rol als specialist en kennispartner. In mei heeft het bedrijf op de eigen locatie in Hedikhuizen bijvoorbeeld een nieuw kenniscentrum geopend, waar het opleidingen en evenementen gaat verzorgen voor zowel architecten, aannemers als verwerkers.

E-Board is een geveltotaaloplossing voor isolatie en afwerking van gevels, dat lichtere constructies mogelijk maakt. Daardoor is het ook makkelijk en snel te verwerken en zijn er op de bouwplaats minder vakmensen en disciplines nodig. Dat zorgt voor een efficiënt verloop van het hele bouwproces. E-Board bestaat uit isolatiepanelen, steenstrips, mortellijm en andere montagetoebehoren en wordt als isolatieschil tegen bestaande buitenmuren aangebracht of als spouwloze isolatie tegen het binnenblad. Bijna elke ondergrond leent zich voor E-Board, ook houtskeletbouw. Het systeem is geschikt voor zowel nieuwbouw, renovatie als transformatie en is ATG-gecertificeerd. Dat betekent onder meer dat het duurzaam, waterdicht en vorstbestendig is.

E-Board heeft veel pluspunten. Met het lichte en zelfdragende systeem kan er gebouwd worden zonder spouwankers, geveldragers en lateien. Er is geen binnen- en buitenblad dat verankerd hoeft te worden. Er is geen metselwerkondersteuning nodig: niet op de verdiepingshoogte en niet bij de gevelopeningen. De slanke constructie van het systeem levert ook nog eens meer binnenruimte op.

Een ander voordeel is dat E-Board in tegenstelling tot traditioneel metselwerk ook geen metselprofielen vergt, met metseldraden in diverse richtingen en dieptematen. Steenstrips zijn eenvoudig aan te brengen op de isolatie, die al voorzien is van een lagenmaatstructuur. Door de plaat 90 graden te draaien is deze direct geschikt voor staand metselwerk in halfsteensverband. Rollagen tussen het halfsteensverband zijn eenvoudig aan te brengen door enkele rillen van de plaat weg te halen. Om andere verbanden te maken, kan de plaat worden omgekeerd.

Duurzame en creatieve oplossing

E-Board vergt niet alleen minder  inzet en coördinatie van verschillende vakmensen, maar is ook nog eens een duurzame geveloplossing, zeker als er gekozen wordt voor de ECO baksteenstrips van Vandersanden. De strippen worden niet gezaagd, maar apart geproduceerd door ze te vormen in speciale mallen. Op die manier zijn er minder grondstoffen nodig en ontstaat er geen afval door materiaalverlies.

Wat architecten vooral aanspreekt is de esthetische vrijheid vergeleken met traditioneel gevelwerk, zegt Delsing. “Bepaalde reliëfs en metselverbanden die in metselwerk moeilijk te maken zijn kun je met E-Board veel makkelijker realiseren.”

Inspirerende voorbeelden

Een aansprekend voorbeeld dat goed laat zien wat de mogelijkheden zijn van het gevelsysteem is de uitbreiding van hotel ’t Voorhuys in Emmeloord naar een ontwerp van Korfker Architecten. De gevel bevat meerdere metselverbanden. Naast het traditionele halfsteensverband is staand metselwerk toegepast, maar ook bijvoorbeeld blokverband en tegelverband. Bovendien zijn er ook nog eens rollagen opgenomen in het halfsteensverband en zijn kolommen en de onderrand van een buitenplafond voorzien een steenbekleding. In het metselwerk zit een klein reliëf om de verschillende blokken op elkaar te laten aansluiten. Die diversiteit was met traditioneel metselwerk niet mogelijk geweest, maar wel dankzij E-Board was het eenvoudig te realiseren.

Een ander in het oog springend project is ‘The Looking Glass’, de renovatie van een winkelpand in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Architect UNStudio ontwierp hoge gebogen glaspanelen en liet zich inspireren door gedrapeerde kleding. Daartussenin en daarboven is op een subtiele manier gebruik gemaakt van E-Board, waarbij gekozen is voor rood-oranje Boston steenstrips van Vandersanden. De maatvoering van de steenstrips luisterde nauw en was letterlijk een kwestie van millimeterwerk. Het metselwerk moest precies aansluiten op dat van de buurpanden en op de glaspanelen. Om dat voor elkaar te krijgen heeft Vandersanden nauw samengewerkt met gevelaannemer Octatube.

Dit artikel is gesponsord door Vandersanden.