ARC21: Floating Home, Amsterdam - i29

Floating home van i29 architects maakt deel uit van Schoonschip, een drijvend dorp van 46 huishoudens dat de meest duurzame drijvende gemeenschap van Europa wil zijn. Binnen de gegeven grenzen van elk waterperceel is elke woning uniek in architectuur en interieur. Onze opdrachtgever daagde ons uit om de ruimte binnen de grenzen van het kavel paspoort te maximaliseren.

Tekst i29

De drijvende woning heeft een diagonaal gekanteld dak. In de plattegrond resulteert dit in een optimalisatie van de bruikbare ruimte en een terras, maar het geeft de woning ook zijn karakteristieke architectonische vorm. De woning kenmerkt zich door een dynamische variatie aan ruimtes zowel binnen als buiten. Bewegend door de woning verschijnen telkens verschillende perspectieven en uitzichten.

Floating Home door i29. Beeld Ewout Huibers

Alle woningen moesten voldoen aan de eisen en randvoorwaarden van een masterplan dat opgesteld is door een enorm team van architecten, landschapsarchitecten, duurzaamheid- en overige adviseurs. Zeker noemenswaardig voor de samenwerking is met name de groep bewoners die dit initiatief gezamenlijk hebben opgestart en in samenwerking hebben voltooid.

Met eenvoudige en slimme ingrepen is dit project binnen een strak budget gerealiseerd met duurzame materialen. Er is veel moeite gedaan om een sterk architectonisch gebaar te realiseren met een functioneel en ruimtelijk interieur. In het genoemde masterplan was een lijst met voorgeschreven materialen en technieken waar de bewoners uit konden kiezen om de gestelde duurzaamheid eisen te behalen.

Floating Home door i29. Beeld Ewout Huibers
Floating Home door i29. Beeld Ewout Huibers

De drijvende woning is uiterst energiezuinig, milieuvriendelijk en gebouwd met een kleine footprint. Het drijvende dorp heeft een eigen smart grid waarop alle woningen zijn aangesloten om energie te delen. Duurzaamheid gaat naar een hoog niveau met de toepassing van het smart grid in het drijvende dorp, want energie delen is nog waardevoller!

Op basis van een stedenbouwkundig plan dat werd gemaakt in opdracht van CPO Schoonschip, trokken meer dan 100 bewoners naar een gerevitaliseerd kanaal en vestigden zich op het water. De locatie heeft een sterk industrieel verleden, maar is tegenwoordig een van de snelst veranderende multifunctionele woonwijk van Amsterdam. De woning ligt op een markante plek, op de kop van woonwijk Schoonschip.

Meer i29: