Masterplan Hembrug vastgesteld door gemeenteraad Zaanstad
Beeld BURA urbanism

Masterplan Hembrug vastgesteld door gemeenteraad Zaanstad

De gemeenteraad van Zaanstad heeft het Masterplan Hembrug vastgesteld. Het Hembrugterrein, dat wordt ontworpen door een team met BURA urbanism en Strootman Landschapsarchitecten, zal zich doorontwikkelen tot een gemengd terrein voor wonen, cultuur, natuur, kunst en bedrijvigheid.

Decennialang was het Hembrugterrein (42,5 ha) afgesloten van de buitenwereld, vanwege de militair industriële activiteiten. Kern van dit Masterplan is behoud en versterking van de eenheid, door de ruimtelijke kwaliteiten en de relatie met het water centraal te stellen, bestaande gebouwen en artefacten te behouden en een nieuwe laag toe te voegen. Deze laag bestaat uit 120.000 m2 woonfunctie met bijbehorende voorzieningen en de programmering van niet-woonfuncties (circa 60.000 m2) waaronder een kunstprogramma in een aantal bestaande industriele gebouwen en hallen.

Industrieel landgoed

Het Hembrugterrein kan worden beschouwd als een industrieel landgoed. De randen van het Hembrugterrein worden aan drie zijden versterkt met groen, met een wat meer formele, open rand aan de zuidzijde bij het waterfront. De openbare ruimte heeft een fijn pragmatisch en onaangeharkt karakter, met veel collectieve ruimte en groen rondom de gebouwen. Het Masterplan benadrukt dit karakter door de openbare ruimte collectief en publiek toegankelijk te houden en door voorzieningen multifunctioneel te maken. Het ‘mozaïek-karakter’ van open en bebouwde ruimtes van de zuidelijke campus wordt doorgezet naar het noordelijk deel. Andersom wordt het bos doorgezet naar het zuidoosten.

Er worden nieuwe bomen toegevoegd; de waterstructuur wordt verduurzaamd en historische artefacten worden gekoesterd en nieuw leven ingeblazen. Bestaande structuren als Verloren Spoor, de waterstructuur in het bos en de wegenstructuur vormen de basis van een robuust landschappelijk raamwerk.

Masterplan Hembrug Zaanstad Beeld BURA Urbanism
Uitwerking fase 1 Masterplan Hembrug. Beeld BURA Urbanism

Bestaande gebouwen

Bestaande bebouwing en artefacten worden zoveel mogelijk behouden en geprogrammeerd met nieuwe of tijdelijke functies. Op dit moment worden reeds plannen ontwikkeld in bestaande bebouwing voor een kunstcluster en een woon- en werkgemeenschap in de Enclave.

Nu het plan is goedgekeurd door de gemeenteraad, kan het Hembrugteam plannen zoals het mobiliteitsplan en beeldkwaliteitsplan voor Hembrug verder uitwerken en voor het noordelijk deel een stedenbouwkundig plan en ontwerpbestemmingsplan maken.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Hembrug Zaandam BV (ontwikkelconsortium van ABC Vastgoed, LIFE Europe en Ten Brinke Vastgoedontwikkeling), in samenwerking met Gemeente Zaanstad
Ontwerpteam en adviseurs: BURA urbanism & Strootman Landschapsarchitecten, Venhoeven CS architecture+urbanism, GROUP A architects, Goudappel Coffeng B.V., Buro Bouwfysica, Kickstad en Firma Stek

Lees ook:

Visie voor Stationskwartier Groningen. Beeld Gemeente Groningen

Stedenbouwkundige plannen voor spoorzones Hoofddorp en Groningen...

Zowel de gemeente Groningen als de gemeente Haarlemmermeer hebben een stedenbouwkundige visie voor hun spoorzone vastgesteld. In Groningen gaat het om een nieuwe wijk aan de zuidkant van het Hoofdstation. In Hoofddorp hebben De Zwarte Hond, Flux en MVRDV een ontwikkelkader opgesteld voor het stationsgebied.

Beeld the ArchiTech Company

the ArchiTech Company maakt van historische Dordtse stadsmuur nieuwe...

'the ArchiTech Company' maakte in opdracht van de Gemeente Dordrecht een masterplan voor een samenhang in de ontwikkelingen in en rondom het centrum van Dordrecht. Zo zijn er verschillende woningbouwprojecten, de bouw van het Huis van de Stad, vergroening van de Spuiboulevard en stad als geheel en andere diverse kwalitatieve ingrepen in de openbare ruimte. Het plan kreeg de naam 'De stadsmuur van Dordrecht'. Edwin van Son: 'We gebruiken het Masterplan Stadsmuur Dordrecht als leidraad: De entree naar de prachtige historische binnenstad van Dordrecht. Mooie publieke plekken, vergroening en meer verbinding met het water.'

Impressie van het Getijdenpark. Beeld gemeente Rotterdam

Aanleg nieuw natuurgebied Getijdenpark Feyenoord begint eind dit jaar

Het definitieve ontwerp voor fase 1 van Getijdenpark Feyenoord is goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam. Dat betekent dat de aanleg van het nieuwe natuurgebied in Rotterdam-Zuid eind 2024 begint.

Render Sugar Valley. Beeld KCAP

KCAP en SLA presenteren masterplan voormalig industrieterrein München

Nederlandse bureaus KCAP en SLA herontwikkelen een voormalig industrieterrein van 4,7 hectare tot gemengde wijk in München. Er komen onder andere drie torens van 80 meter hoog rondom een centraal plein van 400 meter lang.