KAW ontwerpt 100 zorgstudio’s met eigen buitenruimte

In de bosrijke omgeving van Beekbergen bouwt KAW voor Atlant een nieuw zorggebouw voor 100 bewoners. De bewoners zijn aangewezen op Chronisch Psychiatrische Verpleeghuiszorg en hebben deels te maken met het syndroom van Korsakov. De nieuwbouw is een nieuwe woon- en leefomgeving waarbij ‘ruimte voor jezelf’ voorop staat.
Benadering noord. Beeld KAW

Vrijheid in het gebouw en waar mogelijk in de omgeving eromheen staat bij dit project voorop. Daarom geeft het gebouw elke bewoner een ruim appartement met eigen sanitair en, uniek voor dit soort gebouwen, een eigen buitenruimte. Bewoners wonen samen in groepen van 10 en hebben een gezamenlijke huiskamer, waar geleefd kan worden met aangrenzend een buitenruimte.

Daarnaast zijn er verschillende faciliteiten in het gebouw zoals een koffiecorner, activiteitenruimte, maar ook behandelruimtes zoals een oefenzaal voor fysiotherapie. De woongroepen zijn gehuisvest in de 2– en 3 laags vleugels van het gebouw en alle gemeenschappelijke ruimtes vindt je centraal in het gebouw. Vanuit deze ruimtes kan men naar een beschermde binnentuin of een wandeling maken over het terrein van Atlant.

Inpassing in bosrijke omgeving

Het gebouw sluit zowel landschappelijk als architectonisch aan op de omgeving. Gelegen in een beschermde natuurzone worden bestaande bomen opgenomen. Er wordt ruimte vrijgemaakt waar het landschap teruggebracht wordt naar haar oorspronkelijke beplanting, zoals heide. Ook wadi’s worden gebruikt voor de waterinfiltratie. Dit alles is geïntegreerd in een masterplan, waarbij functionaliteit hand in hand gaat met flora en fauna.

Het verspringen van de houten zitjes op de balkons van de appartementen geeft het gebouw een speels effect en zorgt voor privacy tussen de bewoners. Het natuurlijke materiaal van deze ‘blokjes’ past mooi bij de bosrijke omgeving van Beekbergen. Door de combinatie van het natuurlijke hout, de zachtrode bakstenen gevel en het beton van de balkons, ontstaat een rustig geheel. Bovendien sluit het mooi aan bij de bestaande gebouwen van het bijliggende Markenhof.

De kopgevels met de gemeenschappelijke woonkamers vormen zich naar de omgeving om bomen en natuurgrenzen in tact te laten. Binnen zetten we met het interieur de kleur- en vormentaal door met afgeronde hoeken en natuurlijke kleuren.

Impressie entree. Beeld KAW

Gevelmaterialen

Ook de gevelmaterialen, baksteen en verduurzaamd hout, vergen weinig onderhoud en hebben een natuurlijke uitstraling die past bij de bosrijke omgeving. Het nieuwe gebouw wordt zonder gas verwarmd en gekoeld en presteert qua energie 30 procent beter dan de huidige normen op het gebied van nieuwbouw. En dat onder meer door 450 zonnepanelen.

Zorgappartementen Marken Haven Beekbergen
Opdrachtgever Atlant
Locatie Beekbergen, Apeldoorn
Programma 100 zorgwoningen met eigen buitenruimte
Ontwerp KAW
Projectteam Candice de Rooij, Pieter Soetaert, Theo Goemaat, Stef Dingen, Johannes Klimstra
Landschapsarchitect MTD Landschapsarchitecten en
Interieurontwerp Groen & Schild