Manifest: architecten over klimaat en ongelijkheid

Manifest: architecten over klimaat en ongelijkheid

Thomas Rau, Nanne de Ru, Odette Ex, Paul de Ruiter, Dirk Peters, Diederik Dam, Irma van Oort, Do Janne Vermeulen, Jeroen de Willigen, Bart Mispelblom Beyer, Michiel Hofman en Barbara Dujardin, Dikkie Scipio, Roberto Meyer en Wouter Thijssen, Robert Winkel, Daniel Jongtien, Pascal Cornips, Saartje van der Made en Joost Vos, Victor de Leeuw en Willemineke Hammer

Klimaat en sociale ongelijkheid behoren tot de grote vraagstukken van deze tijd. De opwarming van de aarde, de demografische groei en de uitdijende verstedelijking vormen uitzonderlijke uitdagingen. In Manifest bundelen ontwerpers hun visie op deze kwesties. Ze laten zien hoe je vakmatig en professioneel een antwoord kunt geven op nieuwe uitdagingen.

Vijftig jaar vooruit

Manifest zet de viering van het vijftigjarig bestaan van de Architect kracht bij. Dit jubileum leek de redactie een mooi moment niet alleen om terug te kijken, maar ook om vijftig jaar vooruit te kijken. Ze doet dit met architecten die het belang en de betekenis hiervan onderkennen.

Passende schaal

Klimaatverandering en ongelijkheid zijn grote en betrekkelijk ongrijpbare fenomenen. Binnen de architectuur bestaat echter de mogelijkheid om ze met de instrumenten van het ontwerp op een passende schaal aan te gaan. Manifest biedt openingen naar de toekomst en laat zien dat dingen wel degelijk anders kunnen zijn. Ook biedt ze de mogelijkheid het narratief over klimaat en ongelijkheid opnieuw te laden.

Klimaat en ongelijkheid

De vraag waarop in Manifest een antwoord wordt gezocht, is niet óf je klimaat en ongelijkheid moet aangaan, maar vooral op welke manier je dat het beste kunt doen. Stellen we de juiste vragen? Kun je andere stellen? Manifest laat zien waar we op dit moment staan en op welke vlakken de bijdrage van architectuur wellicht het meest effectief is.

Manifest coproductie

Manifest is een coproductie van de Architect en de deelnemende architecten. Manifest agendeert thema’s om het debat hierover steviger te voeren. In het verlengde hiervan gaan tijdens Manifest uitzendingen architecten het gesprek aan met leidende figuren in samenleving en politiek. Manifest is een beweging waarbij meer architecten zich gaan aansluiten.

Manifest uitzendingen

Op basis van het boek verzorgt de Architect met de betrokken architecten drie uitzendingen over vraagstukken van klimaat en ongelijkheid op 16 december 2020, 13 januari en 27 januari 2021 om 19.00 uur

Boek (pre-order is mogelijk)

Manifest. Architecten over klimaat en ongelijkheid, redactie Harm Tilman, fotografie Femque Schook, 240 p, Vakmedianet 2020, € 40,00, ISBN 978 94 93196 43 8, verschijnt 30 november 2020.

Manifest banner

Making Dust, Church Demo. Beeld Faolán Carey

De Architect x AFFR: 'Making dust' over een afbrokkelende Ierse kerk...

Wat doen we met een enorme kerk die ooit het middelpunt van de gemeenschap vormde, maar nu leegstaat en dreigt te vervallen? De film 'Making Dust' vertelt het verhaal van de gesloopte Church of the Annunciation in Finglas, een buitenwijk van Dublin. De film is te zien op 10 oktober tijdens het AFFR. Voor en na de vertoning spreken architect en onderzoeker Charlotte Ardui, filmmaker Fiona Hallinan en architectuurhistoricus Ellen Rowley over de culturele waarde van religieus erfgoed.

Anne Schroën. Beeld BNA

BNA zoekt nieuwe leden en richt pijlen op zzp architect

Het ledenaantal van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus heeft eind 2023 een historisch dieptepunt bereikt. Daarmee verliest de BNA draagvlak in de sector en zeggingskracht richting de politiek. Om slagkracht te houden moet het ledenaantal omhoog. Meer dan tien bureaus hebben zich al aangemeld in de afgelopen dagen.

De Fierensblokken in Antwerpen, door Happel Cornelisse Verhoeven architecten en Molenaar&Co. Beeld Karin Borghouts

Ninke Happel: 'De woonkwaliteit van de Fierensblokken was nooit in...

Samen met Molenaar&Co werkte Happel Cornelisse Verhoeven aan de renovatie van de Antwerpse Fierensblokken, in 1938 ontworpen door de Belgische architect Gustav Fierens. Bouwtechnisch leken de panden na tachtig jaar versleten maar activistische buurtbewoners kwamen in opstand tegen sloop. Happel: 'Als je nu de woonkwaliteit ziet, die hadden we nooit in nieuwbouw kunnen realiseren.'

De Allmanjuvet Zinc Mine Museum door Peter Zumthor. Beeld Joyce Verstijnen

Architecten bezoeken op vakantie: de Piramide van Tirana, een...

Tijdens de bouwvak verlaten architecten - normaliter - de tekentafel en trekken eropuit. Velen zoeken architectonische pareltjes op ter inspiratie of trekken zich terug in de natuur ter ontspanning. Deze zomerserie bracht dit jaar weer een enorme verscheidenheid van vakantiebestemmingen: van vijfsterrenhotels tot ruïnes en van Nederlandse architectuurprojecten in Albanië tot Scandinavische architectuur in the middle of nowhere.