Efficiency staat centraal bij project Geeuwsicht en Watermerk in Sneek

Efficiency staat centraal bij project Geeuwsicht en Watermerk in Sneek

Adrie Hegie, directeur van familiebedrijf Hegie Wonen uit Sneek, realiseert twee bijzondere appartementen van vijf bouwlagen met in totaal 6200 vierkante meter woonoppervlak met de 320 millimeter dikke kanaalplaatvloeren van VBI. Een heel bewuste keuze want zo zegt deze ervaren ontwikkelende bouwer, de kanaalplaat heeft een aantal belangrijke voordelen.

Minder handelingen betekent minder kans op fouten

“Wij werken al jaren alleen maar met VBI en ook in al onze appartementencomplexen kiezen we niets anders dan voor VBI kanaalplaatvloeren. Er is geen extra druklaag nodig en dat scheelt tijd én problemen. Nu is het één handeling en hoe minder handelingen, hoe minder kans op fouten.

Hoe minder handelingen, hoe minder kans op fouten”

Maar nog belangrijker voor ons is dat de kans op geluidslekken nihil is met dit woningscheidende vloertype. Als je werkt met een ander soort vloer en er gaat iets fout, dan gaat de bewoner klagen over het geluid van zijn bovenbuurman. Dat willen we absoluut niet.”

Snel doorstapelen

Het project Geeuwsicht op een binnenstedelijke locatie in Sneek bestaat uit twee gebouwen met zowel vrije als sociale huurwoningen. Het wordt gasloos gebouwd. Inmiddels is 80 procent al verhuurd en daarom wil Hegie Wonen snel doorstapelen. Adrie Hegie vertelt vol vertrouwen: “Dat lukt, want acht weken na de eerste kanaalplaat staat één complex casco. We bouwen zoveel mogelijk prefab want dat is een stuk sneller. Als onze concurrent één gebouw per jaar doet, doen wij in dezelfde tijd twee grote.”

Met VBI kanaalplaatvloeren kun je snel doorstapelen”

Zo min mogelijk installatie

Hegie Wonen bouwt al jaren op een eigenzinnige manier. Zo maken ze gebruik van het principe van scheiding van drager en inbouw. In Geeuwsicht en Watermerk vind je bijvoorbeeld geen lichtpunten in de plafonds, maar ringverlichting aan de zijkant. De berging/installatie heeft een centrale ligging in de woning en er is een verlaagd systeemplafond in de gang. Hierdoor kan iedereen doorwerken en hoeven er geen leidingen te worden gelegd in of boven de plafonds.

Ook werken ze standaard met prefab badkamers van Portisa en hebben ze het zogenaamde ‘woonlasten-som-concept’. Adrie Hegie legt het uit: “Wij zijn zowel de ontwikkelaar als de eigenaar en we anticiperen al vroeg op het realiseren van een betaalbare huur. Als er bij een lage huur van bijvoorbeeld 730 euro nog 280 euro aan servicekosten bijkomt, dan is het voor veel potentiële huurders niet betaalbaar. Daar is uiteindelijk niemand mee gebaat.”

Materiaalbesparend bouwen

“Met ons concept proberen we op alle manieren de extra kosten laag te houden. Dit doen we door slim en duurzaam om te gaan met materiaal. Bij Geeuwsicht en Watermerk gaan we tegen de wil van installateurs, energiebedrijven en internetbedrijven in en kiezen we er bewust voor om niet overal de standaard kabels aan te leggen. We geven iedere berging van de woning een aparte digitale elektrameter die is aangesloten op de hoofdleiding. Zo besparen we maar liefst 2,1 kilometer kabel en dat scheelt weer enorm in de kosten.”

Door onder andere prefab vloeren in te zetten voldoe je sneller aan de stikstofregels”

Sneller voldoen aan de stikstofregels

Door de materiaal besparing, de prefab kanaalplaten en de prefab badkamers toe te passen zijn er minder vervoersbewegingen nodig waardoor het project eerder aan de lokale stikstofregels voldeed. Adrie: “Om daarnaast verder aan het milieu te werken hebben we volledig recyclebare roestvaststalen prefab keukens toegepast van Hakvoort. Hier is alle elektra al in verwerkt. Dit bespaart ook weer personeel op de bouw en dus vervoersbewegingen.”

Gunstig voor bewoners

Geeuwsicht is een voorbeeld waar industrieel bouwen en duurzaamheid hand in hand gaan. Het project heeft een centrale warmtepomp en de zonnepanelen zorgen voor de stroom van de verlichting, de liften en de algemene ruimtes. “De overgebleven energie uit de panelen leveren we niet terug aan het net, wat vaak gebeurt, maar zetten we in om de kosten voor de bewoners te verlagen. Door een eigen stroomnetwerk te creëren, kan de energie worden gebruikt voor het opladen van een elektrische auto of fiets et cetera.” En dan lachend: “Energieleveranciers die verdienen aan transport zien dit natuurlijk graag anders.”

We verhuren wonen, geen woningen

Het project is niet alleen een toonbeeld van slim en efficiënt bouwen, waar ook de bewoners van profiteren, maar heeft ook een belangrijke sociale component. Zo hebben beide gebouwen een algemene ruimte met keuken en wc om de leefomgeving te stimuleren. Bewoners kunnen hier klaverjassen, de ‘thuiskapper’ zorgt voor wat activiteit en als bewoners familie op bezoek krijgen, kunnen ze hier ook afspreken.

Daarbij doet het materiaalgebruik en de afwerkkwaliteit niet onder voor de huurwoningen in de vrije sector. Alle woningen hebben dezelfde kwaliteit, zelfs de ruime balkons met glazen borstweringen. Waarmee Adrie Hegie afsluit: “We vinden het heel belangrijk dat iedereen prettig kan wonen. En als ontwikkelaar zeggen we dan ook wel eens tegen elkaar, wij verhuren wonen en geen woningen.”

 Dit artikel is gesponsord door VBI.