Zuiderplein in Antwerpen - Atelier Kempe Thill

Atelier Kempe Thill is sinds 2011 betrokken bij de ontwikkeling van Nieuw Zuid, in samenwerking met opdrachtgever Triple Living werken wij hier aan een hoogwaardige ontwikkeling met een voornamelijk residentieel programma in het hogere segment. Het project Nieuw Zuid blok 1b werd in 2015 opgeleverd. Zuiderplein was in juni 2019 klaar en bevat 38 appartementen en een dubbelhoge- multifuctionele commerciële plint.

Toelichting door Atelier Kempe Thill

Na 20 jaar intensieve studie van het stedelijk blok is het project Zuiderplein aan het Panamarenko-plein een nieuwe en belangrijke stap voor Atelier Kempe Thill. Het project is een hybride programmatische stapeling van grote stedelijke complexiteit en vanwege zijn omvang een stedelijke entiteit en architectuur tegelijk.

De appartementen, die als gestapelde villa's op de bovenste verdiepingen zijn voorzien, proberen een nieuw woonmodel voor de 21e eeuw te definiëren. Naast een grote variatie aan typologieën, flexibiliteit en royale plattegronden, is het belangrijkste doel om zoveel mogelijk appartementen het gevoel van een individuele woonstijl met zeer veel buitenruimte te geven. Hoe kan een stadsappartement zo worden ontworpen dat de indruk ontstaat dat men in een eengezinswoning woont?

Na “Wintergarden Housing” is dit tweede project het resultaat van de vruchtbare samenwerking met Triple Living, de belangrijkste projectontwikkelaar voor de nieuwe stadsuitbreiding Antwerpen Nieuw Zuid. Gelijk aan Blok 1 is het project voortgekomen uit de samenwerking met Polo Architects die wederom het naastgelegen gebouw ontwierpen.

Ook hier vormt het ontwerp van Secchi Vigano uit Milaan de stedenbouwkundige basis met de prioriteit om de appartementen zo ruim mogelijke buitenruimtes te bieden.

Lees ook: