Geen Architectuurbiënnale van Venetië in 2020
Beeld Alwin de Wilde

Geen Architectuurbiënnale van Venetië in 2020

De Architectuurbiënnale van Venetië heeft aangekondigd dat het evenement vanwege het coronavirus wordt verplaatst naar 2021. Daardoor schuift de geplande kunstbiënnale door naar 2022.

De organisatoren van de Biënnale, die wordt beschouwd als het belangrijkste evenement op de architectuurkalender, hebben aangekondigd het evenement dit jaar uit te stellen tot mei 2021. Het organiseren van het evenement is volgens de organisatie binnen de huidige wereldwijde pandemie 'onmogelijk' gebleken.

De Biënnale zou oorspronkelijk deze week beginnen, op 23 mei, maar de start werd aanvankelijk uitgesteld tot 29 augustus vanwege de uitbraak van het coronavirus in Italië. Het vindt nu plaats in 2021 van 22 mei tot 21 november.

Omdat dit de tijd was waarop de kunstbiënnale van Venetië zou plaatsvinden, is dit evenement verschoven naar 2022 en vindt het plaats tussen 23 april en 27 november.

How do we live together?

Het thema van de 17e architectuurbiënnale is How do we live together? De tentoonstelling, die naar verwachting ongeveer 250.000 bezoekers zal trekken, is gericht op het onderzoeken van manieren waarop mensen naast elkaar kunnen bestaan terwijl rijkdom en politieke ideologieën uiteenlopen.

Nederlands Paviljoen Who is We?

Het Nieuwe Instituut presenteert als opdrachtgever van het Nederlandse Paviljoen Who is We? als de officiële Nederlandse bijdrage aan de Architectuurbiënnale. Who is We? stelt de dominante structuren en geschiedenissen ter discussie die ‘onze’ manier van leven en wonen bepaald hebben en presenteert een perspectief op stedenbouw dat ‘Anders’ is: vrouwelijk, van kleur, queer en multispecies. Het Nieuwe Instituut reageert met de presentatie op de oproep van biennalecurator Hashim Sarkis om een ‘nieuw ruimtelijk contract’ te ontwerpen dat antwoord geeft op de vraag ‘How will we live together?’. De presentatie vertrekt vanuit het onderzoek en de praktijk van architect Afaina de Jong en kunstenaar Debra Solomon. In het online dossier is meer informatie te vinden over de achtergronden van de gekozen thematiek.

Thursday Night Live Online

Donderdag 21 mei aanstaande is de livestream van Thursday Night Live Online! die volledig in het teken staat van de Nederlandse bijdrage aan de biennale. Vanaf 19.30 uur vertellen verschillende gasten, waaronder Afaina de Jong, Debra Solomon en Caroline Nevejan over de achtergrond van hun bijdragen aan Who is We? Het event is te volgen via live.hetnieuweinstituut.nl.

Values for Survival

Parallel aan het paviljoen vindt het publieke onderzoeksprogramma Values for Survival plaats dat wordt samengesteld door Caroline Nevejan, Chief Science Officer van de Gemeente Amsterdam. Door Covid-19 krijgt dit programma nu grotendeels online vorm in een Toekomstestafette, een Exploratorium en een serie Cahiers, waarvan de eerste nu is gepubliceerd en hier is te downloaden.

Open Call

Het Nieuwe Instituut heeft tevens samen met Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een Open Call uitgeschreven voor bijdragen aan het parallelprogramma. De geselecteerde ontwerpteams zijn Failed Architecture, Bureau LADA en Studio Wild.

Lees ook:

Open Oproep Venetie 2020

Biennale di Venezia Beeld Dora Lionstone