Transparante gevel door toepassing van slimme prefab gevelelementen

Het nieuwe hoofdkantoor van ING, Cedar, vormt samen met bestaande kantoorgebouwen als ING Financial Plaza en ING Treasury Center het hart van het nieuwe innovatiedistrict Cumulus Park. Dit district moet symbool gaan staan voor vernieuwing en samenwerking. Het kantoorgebouw is gebouwd aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost en begin dit jaar officieel geopend.
Delen:

“Het project van projectontwikkelaars EDGE technologies en G&S vastgoed is ontworpen door Benthem Crouwel Architecten in samenwerking met landschapsarchitect Karres+Brands en interieurarchitect HofmanDujardin. Het project had de nodige duurzaamheidsambities en moest transparantie uitstralen, wat onder andere in de imposante gevel tot uitdrukking komt. Kawneer ontwikkelde samen met gevelbouwer Rollecete de gevels waarvoor G&S bouw de opdracht gaf.

Allereerst hebben we de esthetische wensen van de architect en de aan de gevel gestelde technische eisen in beeld gebracht.  De esthetische uitgangspunten waren vrij duidelijk. Het moest een gevel worden met een sterk repeterend karakter met een groot glasoppervlak, gebogen hoeken en zo min mogelijk aluminium profielen in het zicht om die transparante uitstraling te bereiken. Bovendien moest er een fraai en slim detail worden bedacht voor de steeds repeterende aansluiting van de vliesgevel op de luifelconstructie”, vertelt Bas Aarts, Architectural consultant bij Kawneer.

Vluchtdeur voor glazenwasser

Er waren ook aanzienlijk wat technische eisen. Aarts: “De gevel moest voldoen aan een zeer hoge isolatiewaarde, voor ons dus een vliesgevel met een lage warmtedoorgangscoëfficiënt. Daarom is de gevel voorzien van triple glas en de best isolerende profielen. Uiteraard moest ook aan alle overige geldende normen worden voldaan: optimaal wind- en waterdicht, akoestisch isolerend en doorval- en letselveilig.”

Een van de meest opvallende technische eisen was dat er per verdieping een vluchtdeur aanwezig moest zijn voor de glazenwasser. “Dat hadden wij nog nooit meegemaakt. Maar de glazenwasser moet vanuit zijn glazenwasinstallatie, die zich over een rail tussen de luifels rondom het gebouw verplaatst, kunnen vluchten van buiten naar binnen. Uiteraard hebben we dit netjes opgelost”, vertelt Aarts.

Het project had de nodige duurzaamheidsambities en moest transparantie uitstralen

Op basis van de esthetische wensen en technische eisen zou je in standaardsituaties kiezen voor een vliesgevel, geeft Aarts aan. “Een vliesgevel heeft namelijk een slanke uitstraling en is in alle richtingen door te bouwen zonder dat er koppelingen of verdubbelingen zichtbaar worden in de gevel. Maar omdat de glasvlakken steeds worden onderbroken door de luifelconstructie, en de luifels eigenlijk een te zware constructieve belasting zouden geven op de gevel is ervoor gekozen de gevels niet door te laten lopen ter hoogte van de vloeren. Uiteindelijk is er daarom gebruik gemaakt van verdiepingshoge vliesgevelbanden.”

Hoge repetitiefactor

Door de hoge repetitiefactor in de gevel is met vooraf vervaardigde elementen gewerkt. “Deze in de fabriek beglaasde vliesgevelelementen zijn specifiek voor dit project ontwikkeld. Met een hijsinstallatie zijn de elementen direct vanaf de vrachtwagen op de vooraf gemonteerde en gestelde ankers te monteren. Zo’n oplossing werkt uitsluitend als er veel dezelfde elementen worden gebruikt, zoals in dit geval. Verder is het bij een elementmontage belangrijk om vooraf goed te onderzoeken wat logistiek gezien de handigste oplossing is. Denk aan de meest ideale afmeting in relatie tot de werkzaamheden in de fabriek, maar ook tijdens transport en bij montage”, legt Aarts uit. Daarom is gekozen voor een elementdeling met een koppelprofiel in een gelijke aanzichtbreedte van 50 millimeter als de standaard vliesgevelstijl.

Maar niet alleen de vliesgevelelementen zijn specifiek voor het ING hoofdkantoor ontwikkeld. Aarts: “Om de verticale profilering nog slanker te laten ogen, hebben we een nieuwe zeer vlakke klemlijst ontwikkeld die slechts enkele millimeters op het glas ligt. Ook de manier van verankeren is een belangrijk aandachtspunt in het geheel. Voor dit project hebben wij daarom speciale dorpels ontwikkeld waarbij gebruik kan worden gemaakt van een geoptimaliseerde en slimme verankeringswijze. Hierbij zijn de dichtingen die ook bestaan uit speciale maatwerk EPDM slabbes gemakkelijk aan te brengen. Daardoor wordt eenvoudig voldaan aan de hoge eisen ten aanzien van wind- en waterdichtheid.”

Gerecycled aluminium

Op gebied van duurzaamheid en circulariteit zijn er voor dit project ook bewuste keuzes gemaakt ten aanzien van het aluminium in de gevel. Er is gekozen voor Kawneers AR100 aluminium. “Dit aluminium is in kwaliteit en corrosieweerstand gelijk aan het aluminium dat we standaard leveren, maar hiervoor wordt 80 procent gerecycled aluminium toegepast. Voor alle profielen die we specifiek voor dit project hebben geperst, geldt dit. En omdat dat er veel zijn, is het aandeel gerecycled aluminium in dit project erg hoog. En dat draagt weer bij aan de duurzaamheidsbeoordeling van het gebouw”, legt Aarts uit.

Alleen van de deuren komen de profielen uit de gewone voorraad in Harderwijk. Deze hebben een recylingspercentage van 47-48 procent, het standaardpercentage. “Al met al een geslaagd project”, zegt Aarts niet zonder trots. “Projecten waar maatwerk kan worden toegepast vanwege de omvang zijn uiteraard ook de meest uitdagende projecten voor ons als specialist en systeemleverancier.”

Dit artikel is gesponsord door Kawneer.

Foto’s: Dirk Verwoerd / met dank aan Kawneer