Door de gevel heen is de constructie van slingerende staalkokers goed zichtbaar - Beeld Nacasa & Partners inc.

Mediatheek in Sendai door Toyo Ito

Door Thomas Daniell - Door de elektronische revolutie is de monumentale betekenis van de architectuur afgenomen. In de Mediatheek van Sendai, Ito’s belangrijkste werk tot nu toe, wordt een interessante analogie getrokken tussen de fysieke en de digitale wereld. Door de stapeling van ongelijke vloervelden, gedragen door dertien getordeerde kolommen, krijgt de architectuur de opbouw van een hypertekst. Daardoor vloeien activiteiten in elkaar over en lijkt het gebouw verlost te zijn van een constructie. Bovendien kon door de open structuur over de bestemming van de mediatheek een volkomen openbaar debat worden gevoerd.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    De stad Sendai

  • Ontwerpbureau

    Toyo Ito

  • Oplevering

    augustus 2000

  • Plaats

    Sendai

  • Adviseur constructie

    Sasaki Structural Consultants

  • Adviseur installaties

    Urtec, Taihei Electricity en Tozan Electricity

  • Aannemer

    Gumi Co. Ltd., Takenaka Corporation, Ando Corporation en Hashoimoto

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    21583,77 m2

  • Voorlopig ontwerp

    juni 1995

  • Definitief ontwerp

    maart 1997

  • Aanvang bouw

    juni 1998