Michiel Hofman: "De omgeving waar mensen zich bevinden moet in balans zijn"
HofmanDujardin | Matthijs van Roon

Michiel Hofman: "De omgeving waar mensen zich bevinden moet in balans zijn"

Door Afke Laarakker - Vrijwel alle architecten in Nederland werken sinds maandag thuis, maar het werk gaat door. Hoe vergaat het ze en wat betekent dit voor het vak? Een telefonisch interview met Michiel Hofman van HofmanDujardin.

Hoe is de overgang naar thuiswerken voor jullie verlopen?

We moesten heel snel schakelen. Op twaalf maart hebben we onze grootste opdracht ooit gewonnen. Het was een ambitieuze internationale competitie, een project van 80.000 vierkante meter in Praag. Op dezelfde dag vertelde Mark Rutte tijdens een persconferentie dat iedereen moest thuiswerken. Dat nieuws en die uitslag lijkt uit twee werelden te komen die heel erg ver uit elkaar liggen.

We werken nu met een klein team van zes man op kantoor, de rest werkt vanuit huis. Slechts een paar mensen gebruiken VPN, de meesten werken remote acces. Dat betekent dat iedereen vanuit huis zijn computer op kantoor overneemt. Een vreemde gewaarwording om overdag alle bewegingen op de beeldschermen te zien zonder onze aanwezige collega’s.

Waarop bereiden jullie je voor?

De architect wordt als beroepsgroep nu niet geraakt. Het is business as usual. De overleggen en ook pitches gaan gewoon door via skype. We zijn een gezond bedrijf, hebben een groot portfolio. Maar over de lange termijn maak ik me wel zorgen.

We bereiden ons voor op veel absentie het komende half jaar. Dat risico vangen we op door de liquiditeit goed te laten draaien, niets daarvan mag achterblijven. Wat betreft projecten zitten we goed, we hebben de afgelopen tijd veel gewonnen, het voelt haast alsof we projecten hebben gehamsterd.

HofmanDujardin | Matthijs van Roon

Verwacht je blijvende veranderingen?

Thuiswerken is op korte termijn een leuk experiment. Je gaat denken wat deze manier van werken zou kunnen betekenen bij het openen van een internationaal kantoor. We leren de teams preciezer aansturen. En in eerste instantie ontstaat er veel digitale connectie. Collega's delen hun persoonlijke situatie, laten grappige filmpjes en quotes zien via remote acces en zeggen wanneer ze gaan lunchen.

Maar, constant thuis met partner en hond is na een tijdje niet meer zo grappig. Mensen hebben afwisseling nodig en de grote ruimte waarin wij als bureau werken is heel prettig. We zien de bevestiging van onze filosofie Shaping Intuition. De omgeving waar mensen zich begeven moet in balans zijn, mensen hebben behoefte aan 'spaciousness, groundedness, expression en connection'. Als je lang thuis zit begeef je je te lang een in een grounded ruimte. Na een langere periode wordt het psychisch moeilijker, collega's gaan elkaar missen.

Kantoorprojecten van HofmanDujardin