toelichting door havermans:hielkema architecten
Het gebouw kent een heldere en eenduidige structuur en is te lezen als twee achter elkaar geplaatste bouwdelen voorzien van stalen spanten en gordingen. De bouwdelen zijn voorzien van een zadeldak. Het voorste, meest representatieve bouwdeel parallel aan de ontsluitingsweg, heeft een centraal gelegen torenvolume. In dit bouwdeel bevonden zich de directeurs- en dienstwoning. Het achterste bouwdeel werd opgericht als de feitelijke fabriekshal en is voorzien van een lantaarn op het zadeldak.
Binnen deze structuur was een eenvoudige inpassing van de 4 afzonderlijke woningen te realiseren. In ieder bouwdeel zijn twee woningen opgenomen. Het pand heeft in de loop van de tijd diverse (interne) aanpassingen gekend en zijn voor deze laatste verbouwing zorgvuldig terug gebracht naar het meest oorspronkelijke casco. Hier ontstond de basis voor de 4 nieuwe woningen. Functionele aanpassingen in de gevel ten behoeve van onder andere daglicht op de verdiepingen zijn op een uniforme wijze aangebracht Deze ingrepen in de monumentale gevel, zoals de nieuwe gevelopeningen op de verdiepingen en een serre aan de noordgevel zijn uitgevoerd in structurele beglazing en zodoende leesbaar als een nieuwe hedendaagse laag in de tijd.
De bijzondere ruimtelijke kwaliteit in de oorspronkelijke fabriekshal en het zicht naar de omgeving werd als thema ingezet: de 11 meter hoge binnenruimte als centraal schakelpunt en het prachtige doorzicht naar het aan de achterzijde gelegen natuurgebied Natuurpoort Landgoed Wolfslaar Breda. De interne bouwkundige aanpassingen zijn volledig reversibel uitgevoerd.