Murado & Elvira Architects maakten een ontwerp voor een openbare bibliotheek in een zeventiende-eeuws ziekenhuis te Baiona, in Spanje. De historische buitengevel bleef ongemoeid of werd in oude staat hersteld. De nieuwe functies zijn ondergebracht in een homogene envelop van Esdoornhout.
Baiona ligt langs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, jaarlijks bezoeken duizenden pelgrims de stad. De openbare bibliotheek gehuisvest in een zeventiende-eeuws ziekenhuisgebouw. Het gebouw staat geregistreerd als monument en wordt beschermd vanwege haar culturele waarde. Ondanks die status is het voormalige ziekenhuis veelvuldig verbouwd. Interventie in de jaren zeventig lieten de tuinen en patio aan betekenis verliezen, de ruimten werden vervormd en uitgewist. De renovatie door Murado & Elvira focust zich op het terugbrengen van die buitenruimten en de herdefinitie van de historische identiteit van het gebouw.
Beeld Imagen Subliminal
Esdoornhout
Door de nieuwe functies uit te voeren in warm esdoornhout dat contrasteert met de grijze stenen van de buitengevels, wordt de lange historie van het gebouw benadrukt. De buitengevel blijft ongemoeid, de nieuwe functie van het gebouw is alleen zichtbaar aan het interieur. Het architectenbureau koos ook voor het hout vanwege de huiselijke sfeer die het materiaal oproept. Dankzij de ruimtelijke sequentie worden de archeologische vondsten en geschiedenis subtiel verbonden met de nieuwe functie van het gebouw. Het culturele erfgoed wordt verenigt met de nieuwe bibliotheek.
Beeld Imagen Subliminal
Direct bij binnenkomst wordt de nieuwe functie onthult. In een houten volume dat in de ruimte lijkt geplaatst bevindt zich het historisch archief van de bibliotheek. De hal die langs het volume loopt is de hoofdas van de bibliotheek en doet dienst als interne straat, de patio met de tuin verbindend. De as wordt aan de andere zijde begrenst door een stenen muur, het graniet herinnert aan de zware stenen van het oorspronkelijk gebouw.
Beeld Imagen Subliminal
Kinderbibliotheek
Bereikbaar vanuit de centrale hal, ligt aan de patio gelegen de kinderbibliotheek. De speelse en onregelmatige ruimte is gevormd door boekenkasten in halve cirkels. Ook deze ruimte is afgewerkt in esdoornhout. De vloer is bekleed met lichtgrijze vloerbedekking. Hier en daar loopt het tapijt door over de wanden zodat de kinderen op de grond kunnen zitten en tegen de wanden kunnen leunen.
Begane grond
Drie trappen verbinden de begane grond met de verdieping, twee daarvan bevinden zich buiten in de patio. Vanaf deze trappen betreed de bezoeker op de eerste verdieping de leeszaal van de bibliotheek.
Beeld Imagen Subliminal
Leeszaal
In de leeszaal komt het gebruik van het esdoornhout tot een hoogtepunt. Het hout vouwt zich, de driehoekige vlakken zorgen voor een ruimte die voortdurend anders is. Waar de vouwen zorgen voor ruimte tussen het dak en het plafond is het mechanische ventilatiesysteem verstopt. Rondom de zaal is een strook met ondersteunende functies opgenomen, er bevinden zich studienissen, toiletten, kantoren en leesruimten. De ramen kijken uit op de tuin en de binnenplaats.