Na de publicatie van het boek ‘De flexibele stad – oplossingen voor leegstand en krimp’ in september 2013 transformeerde temp. samen met vastgoedeigenaar Cocon Vastgoed ook daadwerkelijk een leegstaande kantoorverdieping naar een collectieve ruimte voor (kleine) ondernemingen en ZZP'ers.Het kantoorgebouw, in het bezit van Cocon Vastgoed en waarin tot voor kort ook stadsdeel de Baarsjes was gevestigd, kende een traditionele kantoorindeling, welke werd omgevormd tot een open, ruimtelijk kantoorlandschap, genaamd Panorama West.
Open space kantoorruimte
In het gebouw waren al grotere organisaties gehuisvest, zoals het Veiligheidshuis, Fairfood, het ABC huis en Bureau Slachtofferhulp. Met de transformatie van de vijfde verdieping krijgen nu ook kleinere bedrijfjes en ZZP’ers de mogelijkheid zich hier te vestigen. Dit levert een interessante uitwisseling voor beide partijen op.
Copyrights fotografie: temp.architecture.
Om het voor kleine ondernemers mogelijk te maken zich te vestigen in het nieuwe kantoor, zijn de gesloten kantoren ingewisseld voor één grote open space kantoorruimte. Collectieve voorzieningen als een overlegruimte, stilteplekken en twee pantry’s delen deze ruimte verder in. Dit levert interessante werkplekken op, vanwaar men direct een mooi uitzicht heeft over de daken van Amsterdam.
Recycling en ruilhandel
Uitgangspunt voor het bureau was het realiseren van een duurzaam kantoor met een relatief eenvoudige verbouwing. Het zoveel mogelijk hergebruiken van de aanwezige materialen was daarom een logisch aandachtspunt in het ontwerp. De binnenwanden zijn bijvoorbeeld verplaatst en de meubels werden overgenomen van één van de grotere organisaties.
De samenwerking tussen de verschillende partijen vond zo veel mogelijk plaats op basis van ruilhandel. Zo werd het bureau zelf uitbetaald in de vorm van werkplekken en ook voor de bouw van de website heeft een dergelijke ruil plaatsgevonden met een PR specialiste. Enkele van de plekken waren al voor de oplevering gevuld, door het actieve gebruik van sociale media. De verschillende partijen hebben gezamenlijk afspraken gemaakt over het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes.
Copyrights fotografie: temp.architecture.
Meubels als inspiratie
Het overgenomen meubilair was voor temp. een inspiratie voor het ontwerp van het nieuwe kantoor. De bureaus en stoelen hebben met hun zwarte en witte kleuren een neutrale uitstraling, waardoor dit ook in de werkplekken is overgenomen.
De meubels voor de collectieve ruimtes zijn juist oranje en rood van kleur, wat deze ruimtes direct een kleurrijk beeld geeft. Door het plafond hier rood te kleuren krijgen deze gedeelde faciliteiten een duidelijke structuur ten opzichte van de rest van de plekken. Bijzondere wandschilderingen, gemaakt in samenwerking met de kunstenares Toutine, geven dit gedeelte een extra dimensie.
Copyrights fotografie: temp.architecture.
In samenwerking met een meubelbouwer Erica Geurkink zijn er speciaal voor het kantoor speelse, interactieve blokken ontwikkeld, welke dienst kunnen doen als zitjes, tafeltjes en banken. Bekleed met oranje en wit vilt passen deze blokken goed bij de rest van het meubilair van de collectieve zone. Met behulp van een handvat zijn de blokken daarnaast eenvoudig te verplaatsen. Dit geeft het geheel een informele uitstraling.