De installatie is het resultaat van een ontwerpend onderzoeksproject waarin fundamentele vragen over het informatietijdperk zijn gesteld. Het binnenkomen van een stad leidt tot een verhoogde ervaring van dichtheid van ruimte, objecten en ontmoetingen. Daarmee stimuleert het de productie van kennis en informatie. Kan de verhoogde informatieproductie in stedelijke omgevingen worden begrepen door letterlijk informatie in de publieke ruimte te laten stromen? Is het mogelijk om tekst, die normaal vooral het intellect aanspreekt, lichamelijk te ervaren?
Onduidelijk is of deze vragen zijn beantwoord door het ontwerp. Wel heeft het research-by-design project geleid tot een interessante installatie. Daaraan ligt een duidelijk concept ten grondslag: de beschikbare ruimte wordt in zijn geheel gebruikt om informatie te tonen. Zo wordt de bezoeker in direct contact gebracht met de tekststroom.
Het project bevindt zich in de entreezone van het kantoor van een verzekeringsmaatschappij, direct naast een metro-ingang. Het ontwerp van EPFL+ECAL LAB ALICE studio EPFL bestaat uit een 25 vierkante meter grote vloer van drukgevoelige schermen. Precies boven de vloer is een spiegelend plafond opgehangen. Een zijde bestaat uit een schuine glazen plaat, met daarachter weer een spiegel. Door de reflecties ontstaat een virtuele ruimte, waarin de informatie in verschillende dimensies tot in het oneindige lijkt te worden weerspiegeld.
Met het ontwerp is ingespeeld op de nabijheid van het metrostation. Dagelijks kijken veel voorbijgangers door de glazen gevel de entreezone in. Het idee is dat de installatie als metafoor dient voor de informatiestroom die opgang komt wanneer je de stad betreedt. Voordat de reiziger met de metro in de stad arriveert, is die stroom zo al op gang gekomen. De inhoud van het scherm wordt real-time aangeleverd door verschillende universiteiten en hogescholen in Lausanne. Nieuwe ontwikkelingen en ontdekkingen die daar vandaan komen worden meteen gedeeld met het publiek.
Voor bezoekers van de verzekeringsmaatschappij wordt de ervaring directer. De ruimtelijke installatie bevindt zich direct achter de ingang van het kantoor. Interactie ontstaat door de drukgevoelige sensoren in de schermvloer die de tekst laten reageren op de bezoeker. Een informatiestroom is altijd goed leesbaar, andere variëren in snelheid, schaal en ritme. Er wordt zo gespeeld met zowel de inhoud als de esthetische eigenschappen van tekstuele informatie.
De interactieve eigenschappen versterken de ‘embodied experience’. Als je in de installatie staat, bevind je je midden in de informatiestroom. De stromen tekst om je heen doen denken aan het beeld van Neo in The Matrix Reloaded. Door de spiegels zie je jezelf met data overal om je heen. Of de ervaring echt zo aanvoelt ligt volgens de ontwerpers aan jezelf. Het gevoel van ware onderdompeling in informatie blijft het werk van je verbeelding.
Klik op de afbeelding om het filmpje te starten
Theoreticus en filosoof Brian Massumi schreef het essay ‘Sensing the virtual, building the insensible’. Volgens hem is de virtuele wereld in architectuur net zo echt als de fysieke.
Architectuurtheorie: In 2010 verscheen het samengestelde boek ‘Cognitive Architecture. From Bio-Politics To Noo-Politics, Architecture Mind in the Age of Communication Information’. Dit boek is een bundel essays over architectuur in de information age.