Kantoorinterieur Born05 in Utrecht

Het Maliehuis is het kersverse onderkomen van het creatieve bureau Born05, gespecialiseerd in multimediale klantcommunicatie. Maurice Mentjens ontwikkelde een kantoorinterieur waarin oude en nieuwe werelden parallel lopen. Abstracte verwijzingen naar de skills van het bureau zijn op subtiele manier gecombineerd met de Genius Loci, de geest van de plek. Verleden, heden en toekomst vervloeien in een eclectische ontdekkingsreis.

Het Maliehuis heeft door de eeuwen heen verschillende functies gekend waaronder herensociëteit, woonhuis, kantoor, school, showroom, bank en museum, met telkens weer andere sferen. Het pand werd geleidelijk verdubbeld en de buitengevels diverse malen ingrijpend aangepast. In de jaren ’60 en ‘70 onderging het interieur een drastische modernisering, terwijl de façade juist gerenoveerd werd in historiserende stijl. Hoewel het een Rijksmonument is, zijn maar een paar geveldelen, wanden in de entreehal en twee kelders origineel.

Een kritische kijk op de relatief snel veranderde ideeën over erfgoed en de waarde daarvan, vormt een belangrijk onderdeel van dit concept. Het lijkt een eerbiedwaardig monument, maar bij nadere beschouwing een rommelige compilatie van oud & nieuw, van echt & imitatie. Dat inzicht vormde o.a. het uitgangspunt voor de materialisatie: tegenstellingen tussen ‘ambachtelijke’ materialen en hedendaagse ‘look-a-likes’ uit de massaproductie.

Projectgegevens

  • Ontwerpbureau

    Maurice Mentjens

  • Projectarchitect(en)

    Maurice Mentjens

  • Oplevering

    26-06-2014

  • Plaats

    Utrecht

  • Voorlopig ontwerp

    26-06-2014

  • Definitief ontwerp

    26-06-2014

  • Aanvang bouw

    08-04-2015