Project van de Dag: Stadstimmertuin Amsterdam door Studio Valkenier.nl

Het Stadstimmertuin project is adaptieve architectuur, wat wil zeggen dat er voor de bouw onderzoek is gedaan naar wensen uit de omgeving en dat ook ideeën van gebruikers welkom zijn. Dit project is als een 'levende maquette' vanuit het idee dat er in het gebouw nog ruimte is voor oprechte spontaniteit.

Het basis ontwerp hersteld en verbeterd de ruimtelijke structuur van het gebouw. De historische entree van de Stadsdrukkerij is gerestaureerd. Het gevel stramien is begroeid met Wilde Wingerd beplanting en er is een daktuin aangelegd met aangrenzende vergaderkamers. De toegepaste lampen zijn gered van de schroothoop en hebben dienst gedaan als Amsterdamse straatverlichting.

Het gebouw aan de Voormalige Stadstimmertuin is gebouwd rond 1915 ten behoeve van de Stadsdrukkerij. Op deze locatie was van oudsher de Stads Timmerwerf waar onder de leiding van de Stadstimmerman objecten voor de stad Amsterdam werden gebouwd. De toepassing van oude haven meerpalen als trapleuning verwijst naar het stadswerf averleden. Het pand is eigendom van de gemeente Amsterdam en is toegevoegd aan de kernvoorraad kantoorgebouwen. De eerste verdieping is ingericht als ‘flexkantoor’, met ca. 80 werkplekken en diverse typen aanland- en overlegplekken. Het oude kantoorgedeelte is vergadercentrum geworden.De begane grond is de publieke ontmoetingsruimte waar de gehele stad welkom is.