IEA stelde een aantal uitgangspunten op voor het ontwerp: Het creëren van eigenzinnige visuele, fysieke en tactiele relaties tussen de nieuwbouw en de bestaande monumenten. Het creëren van drie autonome, duidelijke maar avontuurlijke circulaties voor het publiek, de acteurs en de administratie. Het creëren van een aantal bijzondere gebruikers- en belevingsdozen met elk hun eigen karakter, sfeer en architecturale detaillering. En het creëren van een tussenliggend ‘coulissenlandschap’ met een aantal gekadreerde zichten door de gebouwen en richting de omgeving.
Nieuwe dozen
De meest opvallende ‘doos’ is de nieuwe goudkleurige kleine zaal die boven het stadscafé zweeft. Zowel op de gevel als in het interieur is de gouden bekleding doorgetrokken. De transparante gevel van het café verbindt het theater met de stad. Het café krijgt zo een schakelfunctie tussen De Maan en haar buren, zoals de naastgelegen galerie en kunstacademie. Een tweede grotere doos ligt centraal in het complex. Deze grote zaal ligt vanwege de grijze gevelbekleding meer op de achtergrond.
Samenwerking
Door de realisatie van het nieuwe ontwerp krijgt het theatergezelschap De Maan een vernieuwde standplaats bestaande uit een aantal kantoren, een atelier, een grote zaal (180 plaatsen), een kleinere (120 plaatsen) zaal voor repetities, onderzoek en intiemere kleinere voorstellingen. Het project werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met architectenbureau Beeck - Oostpool. Zij stonden in voor de restauratie van de monumenten. Daarnaast was er ook intens overleg met het theatergezelschap De Maan zelf en de architecten van de stad Mechelen.