Project van de Dag: Interieur De Rotterdam door GROUP A/Studio Makkink&Bey

De Gemeente Rotterdam is sinds eind 2014 gehuisvest in het imposante gebouw De Rotterdam, ontworpen door OMA. Het interieurontwerp van de kantoren, die 33 verdiepingen beslaan, is gedaan door een samenwerking van GROUP A, Studio Makkink & Bey en Roukens + Van Gils, en sluit aan op het concept van de 'verticale stad'.

De Rotterdam, gesitueerd op de Wilhelminapier in Rotterdam en ontworpen door OMA, bestaat uit drie hoge torens die in verbinding staan met elkaar. Een verzameling van verschillende functies zoals kantoren, woningen, conferentiefaciliteiten, winkels, restaurants, cafés en een hotel, komen in het gebouw samen, net als in een stad. In de middelste toren, verdeeld over 33 verdiepingen, zit het nieuwe gemeentekantoor van Gemeente Rotterdam. Het interieurontwerp legt verbindingen tussen 'stedelijke knooppunten' voor collectief gebruik, ontmoeting en interactie.

Verticale stad

Op een stedenbouwkundige manier zijn de ruimtes georganiseerd over de verschillende verdiepingen. Het 'stadscentrum' van de verticale stad wordt gevormd door de welkomstverdieping op de 22e en het restaurant op de 21e verdieping. Zo zijn er ook de gewone 'wijken', die bestaan uit de reguliere werkplekken, overlegplekken en concentratieruimtes. De meer speciale functies in de werkomgeving, zoals informele overlegplekken en loungeplekken, verbijzonderde overlegruimtes, concentratieplekken en servicegerichte functies, worden gezien als de 'pleinen' en 'parken' van de stad.

Het stadscentrum in het midden van het gebouw, waar de twee gestapelde bouwvolumes ten opzichte van elkaar verschoven zijn, is de ontvangstzone en heeft een publieke functie voor zowel medewerkers als bezoekers van de Gemeente. De ontvangst is niet op de begane grond geplaatst, zodat de connectie met de stad ver het gebouw in wordt getrokken. De 'huiskamer', waarin men kan worden ontvangen met een kop koffie, is een multifunctionele ruimte waarin men informeel kan vergaderen, kleine workshops kan geven, of kan ontbijten, lunchen of koffie drinken. Naast de huiskamer is een kleinere ruimte die fungeert als informatiecentrum over Rotterdam.

De andere verdiepingen, die de wijken van de stad vormen, zijn elk voorzien van een eigen centrale huiskamer met leestafels en ontmoetingstafels. De verschillende werkplekken zijn ingericht conform Het Nieuwe Werken 010. Voorzieningen bevinden zich ook dichtbij de huiskamer en zijn daardoor makkelijk vindbaar. Op elke verdieping bestaat een speciaal thema, om en om in het 'plein'-concept dan wel 'park'-concept, dat weerspiegeld wordt in de vloer. De servicegerichte functies zijn geclusterd op een centrale plek in het gebouw en vormen specifieke pleinen.

Liftlobby's

Over de 33 verdiepingen is er een totaal aan 3.500 m2 liftlobby, doordat de liftkernen door OMA extra uit elkaar zijn getrokken. Deze extra ruimte is niet alleen gebruikt voor wachten, maar ook voor ontmoeting. De ruimtes zijn voorzien van kleurrijke stameubels en zitmeubels en tonen direct het karakter van de 'park' of 'plein' verdieping op een even kleurrijke vloer.

'Rotterdamgevoel'

Het vertalen van het 'Rotterdamgevoel' in het interieur van de Gemeente was een belangrijk onderdeel in het ontwerp. Om dit te bereiken is het bestaande meubilair voor een groot deel hergebruikt. Alle bureaustoelen en een deel van de vergaderstoelen zijn opnieuw gestoffeerd met een speciaal ontwikkelde Rotterdamstof, met een achttien meter lang patroon van Rotterdamse straatnamen door kunstenaar Andre Castro. Het stofferen van tweeduizend stoelen, dat ongeveer een jaar heeft geduurd, is gerealiseerd door de Sociale Werkplaats de Haeghe Groep. Ook alle bureaus zijn meegenomen uit de oude kantoren, en voorzien van witte zijschotten om eenheid te brengen in de werkomgeving.

Het interieur van het Rotterdamse gemeentekantoor is tot stand gekomen van schetsontwerp tot en met uitvoering in slechts tweeënhalf jaar.

Actie abonnement de Architect