Het ontmoetingscentrum te Moorsel is het eerste project dat onder het intensieve samenwerkingsverband tussen de architectenbureaus De Kort Van Schaik uit Rotterdam en Van Noten Architects uit Antwerpen is ontstaan. Het succesvolle team werkt nu verder aan de renovatie van de historische pastorij.
Een langjarige behoefte van de dorpsgemeenschap in Moorsel aan een veelzijdige ontmoetingsplek is met dit community center vervuld. De twee nieuwe gebouwen bevatten een polyvalente zaal en verharde publieke ruimtes, en staan sterk in contrast met de serene pastorijtuin, met open gazon en veel bomen, die nu fungeert als park.
Het geheel van de pastorij en ommuurde tuin kreeg in 2003 de beschermde monumentenstatus. Het tweeledige karakter van het geheel bevat enerzijds de pastorij, waar dorpsbewoners altijd terecht konden, anderzijds de achterliggende ommuurde siertuin die slechts toegankelijk was voor de pastoor. Deze strijd tussen open en gesloten, privé en openbaar vormt de kernkwaliteit van het historische erfgoed, wat doorspeelt in het ontwerp van het nieuwe ontmoetingscentrum.
In het ontwerp wordt gezocht naar een manier om de grens tussen het publieke en het besloten deel open te stellen, zonder dat de tweeledigheid van het geheel verloren gaat. Om dit te bereiken is de toegang tot de tuin omgelegd van de gang van de pastorij naar een nieuw voorplein, dat naast de pastorij ligt. Deze toegang wordt begeleid door een nieuwe tuinmuur. Ook de toevoeging van de twee gebouwen streeft ernaar zich te verweven met het typische ensemble van pastorij en ommuurde tuin. Dit is zo gedaan, dat de pastorij de status als meest expressieve gebouw aan de kop van de tuin behoudt. De rustgevende pastorijtuin is nu een openbaar parkje, en de twee nieuwe gebouwen bieden een multifunctionele gebruiksruimte en clubhuis.