Onderwijspark Ezinge Meppel door Atelier PRO

Onderwijspark Ezinge in Meppel is een ontwerp van atelier PRO en een opvallende verschijning door zijn verschillende satijn-brons tinten van geanodiseerde gevelplaten met een warme gloed. De architectuur wordt verrijkt door een imposant kunstwerk op het hart van het gebouw.

Vijf scholen en sportzalen hebben op deze plek nabij het treinstation hun onderdak gekregen. De verschillende scholen zijn als huizen in een dorp in het Onderwijspark gesitueerd maar wel als eenheid herkenbaar. Elke school heeft een eigen inrichting en eigen kleuren. Een fijnmazige structuur van pleintjes, straten, stegen en patio’s verbinden de scholen en overige functies. Het is een gebouw waar verschillende leeftijdsgroepen zich thuis kunnen voelen en waar ze niet de weg kwijt raken, dankzij de vanzelfsprekende schakeling van ruimten en de altijd aanwezige relatie met buiten.

Onderwijspark Ezinge
Het Onderwijspark staat in een parkachtig landschap, met daaromheen vier totaal verschillende sferen: het spoor, de woonwijk Ezinge, het naastgelegen bedrijvenpark en het Drentse landschap. Aan elke zijde manifesteert het Onderwijspark zich anders: voornaam en herkenbaar aan het spoor, kleinschalig naast de woonwijk, robuust richting het bedrijvenpark en met een geleidelijke overgang naar het landschap. Het Onderwijspark past zo in de omgeving en verbindt de verschillende sferen met elkaar.

De bouwmassa van Ezinge bestaat uit evenwijdige stroken van verschillende hoogten haaks op het spoor. De scholen zijn zo goed georiënteerd op zon en daglicht en de bouwmassa’s sluiten goed aan bij het stedelijk landschap. De sportaccommodatie is opgetild met daaronder fietsenstalling en parkeerplaatsen.

De gevelplaten geven het hele gebouwencomplex een eigen sfeer en karakter. De cassetteplaten zijn vlak en onder een hoek geplaatst, zodat de gevel uit enorme pixels lijkt te zijn opgebouwd.

Kunstwerk ‘Het Baken van Ezinge’

Van meet af aan is in het ontwerp ruimte gereserveerd voor kunst als een schooloverstijgend en samenbindend element. Beeldbepalend zijn de twee kunstwerken op de kopgevels, van verre zichtbaar. Het zijn twee digitaal keramische prints op glas, naar het ontwerp van het duo Driessen + Van Deijne uit Amsterdam. Voor Ezinge ontwikkelden zij een afbeelding die lijkt op een geparachuteerde ster, die uiteenvalt in een gefragmenteerde stralenkrans. Het duo schilderde Rorschach-inktvlekken en tekende figuren met de Spirograph. Op ingenieuze wijze zijn die tekeningen gecombineerd en via een zelfgebouwde caleidoscoop gefotografeerd, om vervolgens nog vele bewerkingen te ondergaan. Het uiteindelijke beeld leidt tot een compleet nieuw universum in twee uitvoeringen. De ene is 10x21 meter en de andere is 18x21 meter groot. Het impressariaat Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl bemiddelde de kunstopdracht.

Onderwijsaccommodatie

De scholen hebben elk een eigen domein en de praktijk onderwijslokalen rond het gemeenschappelijk hart vormen de verbinding. Hier zijn de meer algemene voorzieningen. Entrees van de scholen liggen in de glazen bouwdelen tussen de gesloten bouwstroken.

De VMBO en de Havo/VWO hebben elk een eigen aula. Deze ruimten zijn ingericht met losse elementen, poefjes, in voor elke school een eigen kleurthema. Leerlingen kunnen de poefjes zo neerzetten als ze zelf willen, met als idee dat vanuit dat atrium elke dag een ander schouwspel te zien is. Tweede achterliggende gedachte is dat de ‘blauwe’ en de ‘gele’ poefjes op termijn gaan uitwisselen, symbolisch voor de twee werelden die langzaam gaan mengen.

Sportaccommodatie

Bij Onderwijspark Ezinge zijn uitgebreide sportvoorzieningen, zoals sportvelden en een sportcomplex met topsporthal volgens NOC*NSF normering. Een voorziening voor de school en zelfs voor de stad, met een regionale betekenis. Het sportcomplex is opgebouwd uit heldere bouwvolumes en is samen met het Onderwijspark ingevoegd in het landschap.

De architectuur van het sportcomplex is hetzelfde als die van het Onderwijspark. De entree is een glazen bouwdeel tussen de gesloten bouwvolumes met de sportzalen. Zowel de topsporthal als twee kleinere zalen zijn op te delen, zodat verschillende verenigingen of schoolklassen er tegelijk gebruik van kunnen maken. Onder het hele sportcomplex worden de fietsen en auto’s gestald. Binnen zijn er nog tal van andere voorzieningen, zoals een sportcafé, fitnessruimte, ricochetbanen, dans/yogazalen en sportfysiotherapeuten.

Duurzaamheid Exploitatie

Flexibiliteit en duurzaam ruimtegebruik zijn ook bij het Onderwijspark belangrijk. Doel was een gebouw te maken met een open structuur, die onvoorziene ontwikkelingen kan absorberen. De indeling is flexibel, vrij en snel te veranderen. Scholen kunnen eenvoudig ruimte uitwisselen om groei of krimp op te vangen.

De scholen kregen Frisse Scholen label B en een GPR van 8.1 op alle aspecten. Het gebouw kreeg niet alleen een gezond binnenklimaat maar ook een slimme bouwstructuur en materialen die lang mee gaan. Het is een compact gebouw met een lage energievraag. Dankzij het goed geïsoleerde dak en dito vloer is de energiehuishouding gunstig en daardoor zijn de exploitatiekosten laag. Installaties meten voortdurend de behoefte aan lucht en licht per ruimte en zijn door de gebruikers zelf in te stellen. De bouwstroken met de scholen zijn oost-west georiënteerd. Dat betekent een schaduwgevel op de noordzijde en een zongevel op de zuidzijde. De ramen zijn groot om daglicht toe te laten en de zuidgevel is voorzien van binnenzonwering.