Het ontwerp van Carr Cotter Naessens zorgt voor een nieuwe openbare ruimte die het hart van Dun Laoghaire zal veranderen. Rijzend vanuit het water richting de haven levert het gebouw fantastisch vergezichten en geeft het de stad een nieuwe publiekstrekker die toeristen naar het gebied moeten lokken.
Foto: Dennis Gilbert
Ondanks de hedendaagse vorm zijn er genoeg verwijzingen naar het gebied waar het staat. Zo is de bibliohtkeek aan de zuidkant bekleed met baksteen zoals gebruikt in een Victoriaanse hoofdstaat.Het nieuwe omliggende openbare park heeft verwijst eveneens naar het verleden met een terrasvormige waterpartij en bamboetuin ligt het op het terrein van een oude granieten steengroeve met op de oorspronkelijke bowling green een tuinkamer beschut door een groepje bomen. Een grote trap leidt vanaf hier naar de bibliotheek en culturele ruimte. Een foyer met cafe kijkt uit op de tuin.
Foto: Alice Clancy
De bibliohtheek is opgezet als huiskamer met natuurlijk licht dat binnenkomt via het raam dat uitkijkt op zee. Deze gemeenschappelijke ruimte wordt het meest sociale element van het gebouw. Hier kunnen groepen elkaar ontmoeten, maar er is ook ruimte om te lezen of toegang tot het internet te krijgen. De bibliotheek krijgt daarnaast aparte leeszalen, een junior bibliotheek, een auditorium, een café, een kunstgalerie, een geschiedenis afdeling met studieplekken en personeelsfaciliteiten. Het materiaal van het gebouw bestaat uit een volumineuze betonnen omhulsel, waarin eiken voeringen voor boeken en geluidmodulatie zijn opgenomen.
Dun Laoghaire werd getransformeerd in het begin van de 19e eeuw door een aantal ambitieuze infrastructuurprojecten. Sinds die tijd zijn de meeste ontwikkelingen in de stad commerciël of residentieel lgeweest. DLR Lexicon vertegenwoordigt de eerste belangrijke stuk van de burgerlijke infrastructuur in de stad sinds 1900.