nieuws

Prototype modulair en energie producerend appartement gepresenteerd

Techniek

Prototype modulair en energie producerend appartement gepresenteerd

Het MOR (Modular Office Renovation) -team van de TU Delft, dat bestaat uit 54 studenten, heeft een protoype onthult dat een inefficiënt kantoor renoveert in een appartement dat meer energie produceert dan dat het zelf gebruikt. Het door de studenten zelf gebouwde prototype is een uitsnede op ware grootte van een inefficiënt kantoor dat is omgebouwd in een appartement van 50 m2 met een binnentuin van 25m2.

“Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland, namelijk de grote hoeveelheid aan inefficiënte kantoren en de grote vraag naar betaalbare woningen voor starters.” legt Siem van Sluijs, partnerships manager van het MOR-team en student bouwkunde uit. “Zo hebben ongeveer 55% van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C en leveren daarmee een slechte prestatie. Door een recente verandering in regelgeving zijn kantoren met een energielabel lager dan C verboden vanaf 2023. Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons prototype zou bij deze uitdagingen kunnen helpen”, aldus van Sluijs.

MOR Protogype Maquette

Netto-positief

Het prototype is gebaseerd op een modulair en ‘netto-positief’ appartement. “Met netto positief bedoelen wij dat het gebouw bijvoorbeeld meer energie produceert dan dat het gebruikt. Daarnaast wordt de lucht die het gebouw binnenkomt gefilterd, zodat er een gezond binnenklimaat ontstaat en er binnen de toren voedsel kan worden verbouwd” legt Nienke Scheenaart, teamlid van MOR en student bouwkunde, uit. Binnen deze netto-positiviteit focust het MOR-team zich op 5 aspecten: energie+, water+, lucht+, biomassa+ en materialen+.

Modulair ontwerp

De gehele renovatie van de kantoorgebouwen is mogelijk met behulp van vier modules: gevel module, badkamer/keuken module, bed/bureau module en wand module. Hierdoor wordt het renoveren van de slecht presterende kantoren laagdrempelig en betaalbaar. Daarnaast kunnen de modules gemakkelijk worden hergebruikt in andere gebouwen.

Omdat bewoners individuele eisen en wensen voor hun woning hebben, kunnen de modules door de bewoners zo worden geplaatst dat de woning aan hun eisen voldoet. Het appartement kan bijvoorbeeld groter of kleiner worden en er kan een makkelijk een extra slaapkamer of badkamer aan worden toegevoegd. Hierdoor is het ontwerp erg toekomstbestendig.

Solar Decathlon Europe 2019

Met dit prototype gaat het team bestaande uit 54 studenten met meer dan 20 verschillende nationaliteiten van 14 verschillende disciplines in juli 2019 naar Hongarije om mee te doen aan de Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19). De onthulling van het prototype doet het MOR-team samen met Andy van den Dobbelsteen, professor aan de TU Delft en faculty advisor van het MOR-team.

De Solar Decathlon Europe 2019is een internationale competitie van 12 juli tot en met 28 juli voor universiteiten van over de hele wereld. De wedstrijd daagt studententeams uit om een volledig functionerend huis te ontwerpen, bouwen en exploiteren dat is ontworpen volgens de hoogste normen van duurzaamheid en circulariteit. Tijdens de wedstrijd wordt elk huis beoordeeld op 10 criteria, waaronder architectuur, engineering & constructie, energie-efficiëntie en economische haalbaarheid. In juli 2019 vindt de bouw en jurering van de huizen plaats in Szentendre, Hongarije.

Bron: www.mor.tudelft.nl

Reageer op dit artikel