nieuws

Noorse toren grijpt wereldrecord houten hoogbouw

Techniek

Noorse toren grijpt wereldrecord houten hoogbouw
Mjostarnet door Voll Arkitekter

Met 85,4 meter heeft de Mjösa toren in Noorwegen, een ontwerp van Voll Arkitekter, voorlopig het wereldrecord voor hoogbouw stevig in handen. De Weense toren HoHo die later dit jaar wordt opgeleverd blijft anderhalve meter lager steken, terwijl de Amsterdamse Haut met 73 meter ook geen bedreiging vormt. Plannen voor nog hogere gebouwen van hout in onder andere Chicago en .Japan zijn nog zo pril dat het nog afwachten is of ze überhaupt ooit van de tekentafel komen. De Mjösa toren of Mjøstårnet, lijkt het wereld record dus voorlopig stevig in handen te hebben.

Houtbouwer Moelven Limitre heeft de toren eind vorige week opgeleverd. Het 18 verdiepingen tellende gebouw  in de plaats Brumunddal bevat een hotel, kantoorruimten en appartementen. Ongeveer alle houttechnieken zijn in de constructie toegepast. Voor de vloeren is onder andere gelamineerd fineerhout van Metsä Wood gebruikt. De kolommen zijn van gelamineerd hout terwijl kruislaaghout, CLT,  is toegepast voor de massievere wanden van de trappenhuizen en de liftschachten.

Mjostarnet door Voll Arkitekter

Het bouwteam heeft geprobeerd zoveel mogelijk lokaal geproduceerd hout te gebruiken. Maar voor versterking van de vloeren van de onderste tien bouwlagen kwamen ze toch in Finland uit bij Metsä Wood. Hun Kerto-platen zijn opgebouwd uit vurenhouten fineren die onder hoge druk zijn verdicht, zodat er grote sterktes aan kunnen worden ontleend.  Ze worden in lengtes tot 24 meter geproduceerd. De balken en bovenplaten zorgen voor een zeer stijve dragende vloer die ook zorg draagt voor de schijfwerking.  Aannemer Moelven stelde in haar eigen fabriek de prefab vloerelementen samen, en leverde die kant en klaar af op de bouwplaats aan het meer bij Brumunddal.

Betonnen vloeren op bovenste verdiepingen

Bij de appartementen in de acht bovenste verdiepingen van de toren zijn betonnen vloeren toegepast. Het extra gewicht is volgens de constructeurs van Sweco noodzakelijk om te voorkomen dat het gebouw bij harde wind snel gaat trillen. De bewegingen worden nu gedempt, waardoor ze voor de bewoners niet storend zijn.

Hele toren gesprinklerd

Elke verdieping vormt een brandcompartiment. De vloerelementen hebben een brandweerstand van 90 minuten. De bouwers benadrukken dat  hout van zichzelf sterk brandwerend is doordat in contact met vlammen de buitenste laag verkoolt en een isolerende schil vormt die verder inbranden voorkomt. Niettemin is het pand compleet gesprinklerd.  Al voor de oplevering sleepte de Mjøstårnet eind vorig jaar de New York Gold Design Award in de wacht.

Bron: Cobouw.nl

Lees ook

 

Reageer op dit artikel