nieuws

Geveltransformatie winkelpand Breda door EGM architecten

Techniek

Geveltransformatie winkelpand Breda door EGM architecten
Foto EGM Architecten / Rob van Esch | Ruimtes in Beeld

Aan de rand van het oude stadscentrum van Breda heeft EGM architecten in opdracht van a.s.r. real estate een nieuwe gevel voor een oud winkelpand ontworpen.

Toelichting: EGM

Het winkelpand is onderdeel van het beschermd stadsgezicht en ligt op een belangrijke locatie, die de entree tot de Bredase binnenstad markeert. Het gevelontwerp van EGM is geïnspireerd op de historische architectuur van de aangrenzende panden. Door de klassieke, gelaagde opbouw voegt het ontwerp zich naar de schaal, de maat en het karakter van de binnenstedelijke context. De lichte zandkleurige natuursteen (crema marfil) vormt een welkome verandering op de donkere, sombere gevel van voorheen. De antracietkleurige aluminium kozijnen en koperkleurige accenten geven het pand een eigentijdse uitstraling.

EGM Geveltransformatie

Foto EGM Architecten / Rob van Esch | Ruimtes in Beeld

Grote glazen vensters op maaiveld zorgen voor daglicht en transparantie. De stenen kaders rondom de glaspartijen accentueren de begane grond als plint van het gebouw. De verhoogde dakrand verstevigt het karakter van het hoekpand binnen de stedelijke context en markeert de overgang naar de oude binnenstad.

EGM Geveltransformatie

Foto EGM Architecten / Rob van Esch | Ruimtes in Beeld

Op de verdieping heeft de gevel een meer gesloten karakter. Hoge, smalle ramen met verdiepte kozijnen geven het pand een klassiek en robuust aanzien. Schuin geplaatste dagkanten, subtiele verschillen in maatvoering van de ramen en terugliggende stenen vlakken vormen een tegengewicht voor de starheid van de traditionelere architectuur en zorgen voor een moderne interpretatie van de klassieke opbouw.

Meer over EGM

 

Foto's

Reageer op dit artikel