nieuws

Amsterdam Light Festival van start

Techniek

Amsterdam Light Festival van start
UxU Studio, Desire. Beeld: Janus van den Eijnden

Onder het wat ongrijpbare motto ‘The medium is the message’ – een gevleugelde uitspraak van filosoof Marshall McLuhan – gaat donderdag de zevende editie van het Amsterdam Light Festival van start. Kunstenaars hebben hun eigen draai aan de slogan gegeven en 29 lichtkunstwerken ontworpen, die tijdens een rondvaart of -wandeling door de binnenstad te bewonderen zijn.

Vorig jaar ging de aandacht vooral uit naar de Chinese kunstenaar en dissident Ai Wei Wei, waardoor de andere deelnemers wat onderbelicht bleven. Dit jaar springen ze er allemaal uit, zegt artistiek directeur Lennart Booij. Hij verwijst onder meer naar het werk Starry Night, naar het schilderij De sterrennacht van Vincent van Gogh. Het bestaat uit een transparant net, waarop een deel van het schilderij met blauwe, gele en oranje lichtstaafjes is nagemaakt. Volgens de Servische makers Ivana Jelić en Pavle Petrović is het een aanklacht tegen lichtvervuiling, waardoor in steden geen sterrenhemel te zien is.

Een ander bijzonder werk is ‘Spider on the bridge’, een enorm lichtgevend spinachtig wezen opgebouwd uit kleinere spinnen van het Franse collectief Groupe LAPS. Een van de grootste blikvangers is Desire van het Taiwanese UxU Studio. Van voren is het een mond, die is opgebouwd uit honderden rode lampen, van de zijkant is een hartslag te zien. Rood is de kleur van verlangen, maar ook van gevaar, is de achterliggende gedachte.

Spider on the Bridge door Groupe LAPS. Beeld: Janus van den Eijnden

Duizend gekleurde lampjes, die telkens een ander patroon vormen en zo emoties weergeven, vormen de ‘Parabolic Lightcloud’ van het Australische duo amigo&amigo. En toeval of niet, maar twee kunstenaars hebben de alledaagse wasmachine omgevormd tot kunstwerk. Het ene, ‘Midnight Summer Dream’ van het Portugese Teatro Metaphora, bestaat uit wasmachinetrommels met gekleurde lampjes erin, die als een slinger boven de gracht hangen. Bij het andere werk, ‘Natuurlijk Licht’ van Meke Vrienten, zijn ijskasten zonder deur en wasmachines gestapeld tot een huisje. ,,Ontroerend, zoals deze apparaten altijd voor ons aan het werk zijn”, zegt de kunstenares.

Jeroen Henneman, Two Lamps. Beeld: Janus van den Eijnden

Jeroen Henneman, Two Lamps. Beeld: Janus van den Eijnden

Eregast op deze editie van het lichtspektakel is Jeroen Henneman. Hij ontwierp een ‘staande tekening’ van een bureaulamp, waarvan er twee aan weerszijden van de Herengracht zijn opgesteld. Het werk is in het klein te koop in een gelimiteerde editie.

Het zevende Amsterdam Light Festival duurt tot en met 20 januari. Gedurende 53 dagen zijn de 29 lichtkunstwerken dagelijks van 17:00 tot 23:00 uur te bewonderen in de historische binnenstad. Via meerdere routes is het festival varend, fietsend en wandelend te beleven.Vanaf nu kunnen kunstenaars zich alweer melden voor de volgende editie. Dan is het thema ‘disruption’ (verstoring).

Bron: ANP

Lees meer over Serge Schoemaker

 

Reageer op dit artikel