nieuws

Maak kennis met de jury van de ARC18 Innovatie Award

Techniek

De jury van de ARC18 Innovatie Award is bekend. Voorzitter is dit jaar Thijs Asselbergs. Verder nemen Pieter Stoutjesdijk, Marcel Bilow, Petran van Heel en Astrid de Wilde (secretaris) zitting in de jury. Zij beoordelen straks alle inzendingen voor de prijs.

De ARC18 Innovatie Award stimuleert het experiment en de vernieuwing in architectuur en bouwen. De prijs wil het draagvlak voor innovatie versterken en veelbelovende ideeën, producten en processen in het zonnetje zetten. Criteria voor de ARC18 Innovatie Award zijn creativiteit, functionaliteit en toekomstbestendigheid.

Wil je ook meedingen naar de ARC18 Innovatie Award? Stuur nu je project in >

Thijs Asselbergs

Architect Thijs Asselbergs is onderzoeker, verbinder en strateeg. Synergie is voor hem de drijvende kracht in de architectuur, door alle schalen en disciplines heen. Als hoogleraar Architectural Engineering aan de TU Delft weet hij een groeiende groep studenten en docenten aan zich te binden met zijn fascinatie voor de innovatieve kracht van technologie in de architectuur. Vanuit zijn positie aan de TU Delft daagt Thijs Asselbergs in het programma De Nieuwe Architect (DNA) de aankomende generatie architecten uit om hierop te reflecteren en zich voor te bereiden op hun nieuwe rol in de architectuur.

Thijs Asselbergs, beeld Sanne Glasbergen

Thijs Asselbergs, beeld Sanne Glasbergen

Het jaar 2011 bestendigde de koerswijziging die architectuurcentrale Thijs Asselbergs heeft ingezet. Het Haarlemse bureau, dat bekendheid verwierf met projecten als de Langebrug te Haarlem, woongebouw Henkenshage in Amsterdam en de SJU Jazz-zaal Cloud Nine in TivoliVredenburg, heeft zich van een traditioneel architectenbureau ontwikkeld tot een compacte netwerkorganisatie. Asselbergs verhuisde naar het Huis met de Hoofden aan de Amsterdamse Keizersgracht, waar een aantal toonaangevende bureaus onder een dak met elkaar werkt.

Dit gezelschap, met de Architecten Cie, Mark Koehler, Jo Coenen Architects & Urbanists en anderen, is een rijke voedingsbodem voor samenwerkingsverbanden. De bureaus profiteren van elkaars kennis en versterken elkaars netwerk. Dit leidt tot interessante nieuwe projecten zoals De Hoofden, een woongebouw met casco lofts in de Amsterdamse Houthavens, waarvoor Thijs Asselbergs samenwerkt met Mark Koehler, de Architecten Cie. en bureau ila.

Pieter Stoutjesdijk

Pieter (1987, Middelharnis) studeerde cum-laude af aan de TU Delft in MSc Architecture en MSc Building Technology. Hij gelooft dat computergestuurde productietechnieken de potentie bieden om als architect de rol van de ‘Master Builder’ opnieuw in te nemen – net als het geval was aan het begin van de renaissance.

Pieter Stoutjesdijk, beeld Lisa Klappe

Pieter Stoutjesdijk, beeld Lisa Klappe

Vijf jaar geleden richtte Pieter TheNewMakers op: een bijzonder architectenbureau dat alles wat het ontwerpt ook zelf detailleert en bouwt. En dat gebeurt volledig circulair en volledig digitaal; op eigen computergestuurde (CNC) productielijnen in Delft. Pieter is daarnaast verbonden als onderzoeker en docent aan de leerstoel Building Product Innovation aan de TU Delft.

Marcel Bilow

Marcel Bilow (1976, Bielefeld) studeerde architectuur aan de Hochschule OWL Detmold in Duitsland waar hij in 2004 met lof afstudeerde. Vóór de studie deed hij een leertijd als metselaar. In 2001 startte hij met Fabian Rabsch het architectenbureau raum204. Na het behalen van zijn diploma werkte hij als hoofd onderzoek en ontwikkeling bij de leerstoel van Ulrich Knaack in Detmold. Sinds 2006 werkt hij bij de façade-onderzoeksgroep van de TU Delft, waar hij in 2012 promoveerde internationale gevels. Sinds 2008 is hij directeur van imagine envelope b.v. in Rotterdam. Vanaf 2012  trad hij in Delft toe tot de leerstoelen van Mick Eekhout in productontwerp en is hij assistent professor bij de leerstoel van Thijs Asselbergs.

Marcel Bilow

Marcel Bilow

Marcel Bilow staat bekend als een verzamelaar van vaardigheden, auteur van verschillende boeken en is hoofd van het bucky-lab, waarin hij studenten leert om prototypes op ware grootte te ontwikkelen en te bouwen. In het jaar 2014-2015 werd hij uitgeroepen tot docent van het jaar van de faculteit Bouwkunde.

Marcel reist de wereld over om les te geven in zijn aanpak en was gastdocent op verschillende universiteiten in het buitenland.

Petran van Heel

Petran van Heel (1971, Tilburg) werkt als sector banker Bouw|Vastgoed bij ABN AMRO. Vanuit die functie volgt hij de belangrijkste trends en innovaties in de bouwsector en heeft daarover een continue dialoog met relaties, prospects en andere stakeholders. Hij blogt, vlogt en publiceert rapporten over diverse onderwerpen uit de sector. Tevens  presenteert hij  met grote regelmaat op congressen in binnen- en buitenland. Petran zit in diverse besturen en verenigingen en vind het leuk om in jury’s zijn mening te geven en kennis uit te wisselen (oa Creative Heroes Award, ABN AMRO Duurzame 50, Rooftop Award, etc).

Petran van Heel

Petran van Heel

Na het afronden van de Technische Universiteit Delft (Bouwkunde) en de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit) heeft Petran brede nationale en internationale ervaring opgedaan aan zowel de bouw- als de financiële kant. Na zijn start als vastgoed ontwikkelaar binnen BAM heeft hij voor BAM enige tijd in London gewerkt aan financiering van projecten. Terug in Nederland heeft hij zijn gecombineerde ervaring ingezet binnen BAM PPP. Vervolgens heeft Petran de stap gemaakt naar commerciële vastgoedontwikkeling bij Rabo Vastgoed Groep (MAB). Daar was hij verantwoordelijk voor grootschalige binnen stedelijke (transformatie) projecten in zowel acquisitie als concept-ontwikkeling en realisatie.

Astrid de Wilde

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect. Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op deArchitect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.

Astrid de Wilde

Astrid de Wilde

Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.

Wil je ook meedingen naar de ARC18 Innovatie Award? Stuur nu je project in >

Lees ook

Reageer op dit artikel