nieuws

Verslag Projectbezoek studentenhuisvesting Woudestein Rotterdam door Mecanoo

Techniek

Verslag Projectbezoek studentenhuisvesting Woudestein Rotterdam door Mecanoo
Projectbezoek studentenhuisvesting Woudestein Rotterdam door Mecanoo, beeld Harm Tilman

Op donderdag 5 april organiseerde de redactie van de Architect een projectbezoek aan de studentenhuisvesting Woudestein in Rotterdam. Samen met Mecanoo,
Kingspan Unidek en Blitta gingen we dieper in op de gevel van het woningbouwproject. Het bijzondere harmonicasysteem geeft het gebouw een speelse en transparante uitstraling.

Hoofdredacteur Harm Tilman opent het projectbezoek en wijst de bezoekers op alle ontwikkelingen die op dit moment gaande zijn op Campus Woudestein. “Bestaande gebouwen ondergaan grondige renovaties en nieuwe bouwprojecten maken de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam toekomstbestendig. De vernieuwing van de hele campus levert bijzondere bouwprojecten op,” aldus Tilman.

Om in Rotterdam te voldoen aan de groeiende vraag naar studentenhuisvesting is besloten om woningbouw toe te voegen aan de campus. Ontwikkelaar Cordeel besloot de kavel te kopen om het project te ontwikkelen binnen een kort tijdsbestek. De prominente locatie, op de hoek van de Abram van Rijckevorselweg, zorgde echter voor een aantal bijzondere uitdagingen. Het drukke stadsverkeer vraagt om goede oplossingen voor de isolatie van het complex.

Van plint tot top

Martijn Meester, senior projectmanager bij Mecanoo, begint vanuit de stedebouwkundige situatie van het plan. Het complex is opgebouwd rondom een interne straat die door het gebouw loopt. Vanuit deze straat zijn de faciliteiten en gangen ontsloten. Tegelijkertijd levert deze ingreep veel extra geveloppervlak op om meer woningen te realiseren.

Het bestemmingsplan vroeg om een heldere verdeling van de gevel met een plint, bovenbouw en top. Vanuit de zaal komt de vraag hoe dit is vertaald naar het ontwerp. Hoewel Meester geen onderscheid wilde maken tussen de bovenbouw en de top, kwam hij uiteindelijk met een simpele oplossing voor de welstand. “De gevouwen platen wijzen met de kartels overal dezelfde kant op. Behalve op de bovenste verdieping, daar hebben we de platen de andere kant op laten wijzen,” vertelt de architect lachend.

Lichte gevel

Rolf Pennings, sales manager SIPs bij Kingspan Unidek, legt uit dat de balkloze en modulaire CD20-constructie een licht gevelsysteem vereiste. In overleg met de architect en de aannemer is daarom gekozen voor een SIPs (Structural Insulated Panel Systems) gevelsysteem. De bouwelementen zijn in de fabriek samengesteld om ze op de bouwplaats met een simpele hijsbeweging te monteren. Dit maakte het mogelijk om de bouw van de gevel in tien weken af te ronden.

Projectbezoek studentenhuisvesting Woudestein Rotterdam door Mecanoo, beeld Harm Tilman

beeld Harm Tilman

Frank Vergeldt, projectleider bij Blitta, legt uit hoe de bouwer deze opdracht verder heeft aangepakt. “In het BIM model hebben we zorgvuldig nagedacht over de opbouw van het gevelsysteem. We hebben ankers bevestigd op de CD20-constructie om de randbalken te bevestigen. Deze vormen het montageframe voor de SIPs-elementen,” aldus Vergeldt.

Rondleiding

Na de lezingen van de verschillende sprekers was het tijd om de studentenhuisvesting in het echt te bekijken. Dankzij de bijzondere gevel krijgt het complex een gelaagde uitstraling. Een mooi voorbeeld om tijdens de borrel nog verder over door te spreken.

Wil je ook mee op projectbezoek? Op 15 mei organiseren we een bezoek aan hotel QO Amsterdam door Paul de Ruiter Architects en Mulderblauw architecten. Meld je nu aan.

Dit projectbezoek kwam tot stand in samenwerking met Kingspan Unidek en Blitta B.V.

Foto's

Reageer op dit artikel