nieuws

Houten woontoren HAUT wint International BREEAM Award

Techniek

De houten woontoren HAUT aan de Amsterdamse Amstel heeft de International BREEAM Award 2018 gewonnen. Het ontwerp van Team V Architectuur en Arup, ontwikkeld door Lingotto, won in de categorie Wonen.

Houten woontoren HAUT wint International BREEAM Award
Impressies: Team V Architectuur / Zwartlicht

De International BREEAM Awards worden jaarlijks uitgereikt aan bouwprojecten en bouwprofessionals met buitengewone prestaties op het gebied van duurzaamheid. In totaal nomineerde de organisatie ruim veertig projecten op basis van hun BREEAM-score. Een deskundige jury beoordeelde de genomineerden aan de hand van casestudies. HAUT had met 90,8% veruit de hoogste BREEAM-score in de categorie Wonen. De jury was het eens over het grensverleggende karakter van HAUT.

Hoogste houten gebouw van Nederland

HAUT verrijst aan de Amsterdamse Amstel en is met 21 verdiepingen het hoogste hybride houten gebouw van Nederland. Tot nog toe is ook wereldwijd nog niet eerder een hoger woongebouw gebouwd in hout. Ontwikkelaar Lingotto werd samen met Team V en Arup in 2016 door de gemeente Amsterdam geselecteerd om deze woontoren te ontwikkelen in het Amstelkwartier. De gemeente koos voor HAUT vanwege de visie op de stad van de toekomst, waarin natuur en architectuur in balans zijn. De bouw van het project start naar verwachting medio 2018.

Tweede keer

Zowel Arup als Team V Architectuur vallen met HAUT voor de tweede keer op een rij in de prijzen. Vorig jaar won Team V een International BREEAM Award met het Atlasgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven in de categorie Education & Healthcare. Arup won met de Energy Academy in Groningen in de categorie Mixed Use & Other.

Lees ook: Render Ster van de Week – HAUT Amsterdam

Reageer op dit artikel