nieuws

Energiezuinig verwarmen en koelen met ijsbuffersysteem

Techniek

Steeds vaker worden WKO-installaties toegepast om duurzaam te verwarmen en koelen. Een minder bekende techniek die mogelijk nog efficiënter is, is het ijsbuffersysteem. In Duitsland zijn hier al honderden gebouwen mee uitgerust, in Nederland tot zover twee. Maar binnen het scala van oplossingen om energetische gebouwen te ontwerpen, wint het nu snel aan populariteit.

Energiezuinig verwarmen en koelen met ijsbuffersysteem
foto Arthur Bagen

“Verwarmen met ijs lijkt een paradox. Maar als je ijs maakt, produceer je ook warmte. Denk aan een koelkast. Van binnen is de koelkast koud en aan de achterkant warm; het principe van een warmtepomp. In de winterperiode gebruik je de warmte voor het verwarmen van je gebouw en sla je de koude op in een groot buffervat in de grond. In de zomerperiode gebruik je het gemaakte ijs in je buffervat om je gebouw te koelen. Dit is de kern van het systeem”, zo schrijft Louis Wakkerman van ABT.

toepassing ijsbuffer in Kloostertuin Brakkestein, foto Arthur Bagen

Voordelen

Het systeem dat in Nederland is toegepast maakt naast ijs ook gebruik van de elementen lucht, grond, water en zon. Uit meetgegevens van de leverancier blijkt dat het ijsbuffersysteem een rendement heeft dat net iets hoger ligt dan bij de traditionele bodemopslagsystemen in Nederland. Hoe het precies werkt en wat de voordelen zijn lees je in het volledige artikel in het digimagazine.

Lees hier het digimagazine december 2017 >

 

Reageer op dit artikel