nieuws

Winnaars betonprijs 2017 bekend

Techniek

Op 15 november zijn de winnaars van de Betonprijs bekend gemaakt. De prijs wordt uitgereikt in acht categorieën, daarnaast kreeg een project een eervolle vermelding. In totaal waren dit jaar 83 projecten ingezonden, volgens de jury van erg hoge kwaliteit.

Winnaars betonprijs 2017 bekend

Alle projecten zijnbeoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende disciplines.

Bekijk hier de winnaars en de overwegingen van de jury.

 

Winnaar Betonprijs Bruggen & Viaducten

Catharinabrug Leiden naar ontwerp van DP6 Architectuurstudio
“Door de toepassing van ultra-hogesterktebeton zijn de ontwerpers erin geslaagd een superdunne brug te maken, slechts 27 centimeter dik. Hierdoor is het gelukt een zeer geringe helling te maken voor de voetgangers en fietsers, terwijl er wel voldoende hoogte is gecreëerd voor de plezierboten en andere vaartuigen.”

Winnaar Betonprijs Natte waterbouw

Hoogwatergeul door ZUS
“Dit project brengt ons weer volledig in de traditie waar Nederlandse ingenieurs goed in zijn. Het beheersen van ons waterland. Zoals vaak in het verleden is gebleken, leidt dit soort ingenieuze constructies tot prachtige landschappelijke ingrepen. Hierdoor krijgt het civieltechnische begrip kunstwerk ineens zijn poëtische betekenis.”

Winnaar Betonprijs Woningbouw

Villa K6 door V8 architects
“Het materiaal beton, hoewel in strakke wanden gepresenteerd, lijkt met de hand te zijn aangebracht. De ruwe bekistingsplanken tekenen zich opzichtig af in het beton, dat in kleine laagjes is aangebracht waardoor er lichte kleurverschillen ontstaan. Deze laagjestechniek brengt de interesse voor het ambacht weer tot leven. Alsook de behoefte om te decoreren.”

Winnaar Betonprijs Utiliteitsbouw

Fietsenstalling Utrecht Centraal door Ector Hoogstad Architecten
“Om allerlei redenen moet het openbaar vervoer gestimuleerd worden; het op een prettige manier kunnen stallen van je fiets is daarom belangrijk. De vertaling die de oplossing hier in Utrecht heeft gekregen is zeer interessant: een uitgekiende logistiek en zorgvuldig en molestbestendig vormgegeven, met een prettige ruimtelijkheid.”

Winnaar Betonprijs Uitvoering

Parkeergarage Lammermarkt Leiden door JHK Architecten
“Deze 22 meter diepe ondergrondse parkeergarage is inmiddels een attractie geworden in Leiden. Een van de diepste parkeergarages ter wereld. Het is een zeer gebruiksvriendelijk gebouw, maar ook spectaculair. De verschillende theatervoorstellingen en lichtshows die al in het gebouw zijn gehouden tonen de potentie van dit soort monumentale gebouwen.”

Winnaar Betonprijs Betontechnologie

(Foto: Hans Roggen)

Ultraslanke hybride trap kantoor ABT door JHK Architecten
“In verwarrende tijden groeit de behoefte aan schoonheid. Schoonheid geeft troost. Als betontechnologie daarvoor ingezet kan worden, dan dient het een onverwacht maatschappelijk belang. Deze ultradunne trap is prachtig. De constructieve samenwerking met de glazen trapbalustrade is werkelijk een vondst.”

Winnaar Betonprijs Restauratie/reparatie

Foto: Dura Vermeer/Jorrit Lousberg

Renovatie Velsertunnel door Combinatie HYACINT
“Na zestig jaar was een totale renovatie noodzakelijk. De infrastructurele betekenis van de Velsertunnel is immers niet te onderschatten. Een betere ventilatie, een verhoging van het profiel van de vrije ruimte van de tunnel met 12 centimeter en een structurele verbetering van de veiligheid, hebben deze tunnel weer klaar gemaakt voor de toekomst.”

Winnaar Betonprijs Constructief ontwerp

Tafelbrug Zuid- en Noordhorn door Provincie Groningen
“De jury was onder de indruk van de technische creativiteit die aan de dag is gelegd bij de constructie van de bruggenhoofden van deze tafelbrug, waarbij caissons geproduceerd van hoogwaardige onderwaterbeton het mogelijk maakten om op deze moeilijke locatie een geschikte fundering te vervaardigen. 15 meter diep zijn de kelders afgezonken, waarbij 24 uur per dag werd gewerkt.”

Eervolle vermelding

Dafne Schippersbrug

Foto: Maurice Iseger

Dafne Schippersbrug Utrecht door Next architects & Rudy Uytenhaak + partners
“De Dafne Schippersbrug is een sleutelproject dat onderdeel uitmaakt  van de nieuwe fietsroute, die de oude binnenstad van Utrecht verbindt met de nieuwe uitbreiding Leidsche Rijn. Wat zo bijzonder is aan het project en met name het knooppunt ter plaatse van de brug, is de aandacht voor de stedenbouwkundige inbedding, waarbij de route met een elegante krul het hoogteverschil tussen weg en brug oplost.”

 

Het volledige juryrapport is hier te bekijken

 

Bekijk alle genomineerden

Reageer op dit artikel