nieuws

Nominaties ARC17 Detail Award bekend gemaakt

Techniek

Het Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg door JUNYA.ISHIGAMI+ASSOCIATES & Studio MAKS en de concertzaal Musis Sacrum door Van Dongen-Koschuch Architects and Planners zijn genomineerd voor de ARC17 Detail Award. Deze projecten kwamen als nominaties naar voren uit de top 5 die door de jury is samengesteld. De ARC17 Detail Award bekroont architectonisch uitdagende, reeds voltooide projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaal concept.

Nominaties ARC17 Detail Award bekend gemaakt
links Musis Sacrum, rechts Bezoekerspaviljoen Vijversburg

De twee nominaties zijn geselecteerd uit 46 inzendingen. Uit de inzendingen heeft de jury eerst een longlist samengesteld die tijdens het juryberaad in verschillende stappen is teruggebracht tot een top 5. Uit deze vijf projecten zijn de twee nominaties geselecteerd. De uiteindelijke winnaar wordt op 30 november bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de ARC17 Awards in de Kauwgom Ballen Fabriek in Amsterdam.

Top 5

Naast de twee nominaties bestaat de top 5 uit de Parkeergarage Zwolle door Dok Architecten, Villa X door Barcode Architects en de Olifantenbrug Artis door Dingeman Deijs Architects. De jury waardeert het materiaalgebruik en de detaillering van de entree van de Parkeergarage Zwolle, waarmee van een garage toch een stedelijk gebouw wordt gemaakt dat een sterk beeld neerzet. Villa X valt op vanwege de strakke detaillering en goede uitvoering en toont daarmee een interessante toepassing van prefab beton. De in het water verzonken Olifantenbrug door Dingeman Deijs Architects bereikt een mooi architectonisch beeld, vertrekkend vanuit een detail dat opvalt door de eenvoud.

Nominatie 1: Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg

Het door JUNYA.ISHIGAMI+ASSOCIATES & Studio MAKS ontworpen Bezoekerspaviljoen in Park Vijversburg beantwoordt volgens de jury in alle opzichten aan de uitvraag van de Detail Award. Het zet een sterk samenhangend concept neer waar het detail een integraal en intrinsiek onderdeel van is. Het minimalistische resultaat ontleent kracht aan de uitdagende, innovatieve manier waarop het is gebouwd.

Foto Iwan Baan

Nominatie 2: Musis Sacrum

De concertzaal Musis Sacrum naar ontwerp van Koschuch-Van Dongen Architects and Planners heeft een sterk verhaal van een gebouw dat zich kan openen naar het park. Dit project toont simpelweg vakmanschap op het gebied van detailleren, een schoolvoorbeeld van hoe het zou moeten. De beoogde openheid wordt hier volledig behaald en het is in uitvoering een zuiver project.

Foto Bart van Hoek

Jury

De jury van de ARC17 Detail Award bestaat uit voorzitter Walter Spangenberg van ABT, Thijs van Bijsterveldt van Shift Architecture Urbanism, Mijke Rood van ZZDP Architecten, Leo Versteijlen van SITE urban development en secretaris Willem Wopereis van de Architect. Omdat ABT bij een aantal ingezonden projecten is betrokken, kon Walter Spangenberg geen stem uitbrengen op deze projecten. Om dezelfde rede zal hij ook bij de uiteindelijke keuze van de winnaar na een bezoek aan de nominaties niet meer mee stemmen.


De ARC17 Detail Award is een initiatief van de Architect en KUBUS

 

Bekijk de projecten uit de top 5

Reageer op dit artikel