nieuws

Grote operatie nodig om verdachte breedplaatvloeren op te sporen

Techniek

De breedplaatvloer ligt landelijk onder vuur nu de oorzaak van de instorting van de parkeergarage in Eindhoven bekend is. Vaststellen hoeveel panden met breedplaten problemen zouden kunnen opleveren, is een enorme opgave waarvan niemand nog de omvang overziet.

Grote operatie nodig om verdachte breedplaatvloeren op te sporen
beeld: Wikimedia

Onderzoeker Toine van Casteren heeft de rapporten van TNO en Adviesbureau Hageman bestudeerd en geconstateerd dat er geen licht tussen zit. Hij verwacht weinig technische discussie meer over de oorzaak van de instorting in Eindhoven. De geringe afschuifsterkte rondom de naden van de bollenplaatvloeren is overduidelijk de oorzaak van de instorting. En die is weer terug te voeren op de gebrekkige hechting tussen het zelfverdichtende beton van de bollenplaatvloer en het stortbeton dat daarop is aangebracht.

Discussie

De situatie in Eindhoven gaat volgens Van Casteren veel minder voer opleveren voor discussie. Maar de gevolgen voor de breedplaatvloer in breder verband kan hij moeilijker overzien. “Dit is zo’n wijdverbreide techniek, dit is echt in duizenden gebouwen toegepast. Zo’n inventarisatie waar Bouw en Woningtoezicht nu op lijkt aan te sturen, daar moet je dus vooraf echt goed over nadenken. Je kunt moeilijk kernboringen gaan uitvoeren bij alle breedplaatconstructies met flinke overspanningen om de aanhechting te controleren. Dan kun je in geen kantoor in Nederland nog werken.”

Meer onderzoek

Wijte van Adviesbureau Hageman meldt dat ze nu denken dat het probleem echt alleen ligt bij de breedplaatvloeren met een onderschil van zelfverdichtend beton dat niet is opgeruwd. “Het is mogelijk dat het afhangt van de precieze receptuur die voor het zelfverdichtend beton is gebruikt. Daar zitten soms grote verschillen tussen verschillende prefabfabrikanten. Maar om daar meer over te kunnen zeggen is meer laboratoriumonderzoek nodig.”

Geen paniek

“De breedplaat is een alom gebruikte techniek. Een typisch Nederlandse techniek waarin prefab en in het werk gestort beton samenkomen. Juist op het snijvlak waar partijen en materialen of producten samenkomen, gaat het vaak fout, leert de historie. Maar ik ben het wel eens met TNO en Hageman dat we geen paniek moeten zaaien. We kunnen de tijd nemen om een doorwrocht, maar tegelijkertijd realistisch inventarisatie en onderzoeksprogramma op te zetten”, aldus Van Casteren.

 

Bron: Cobouw, klik hier voor het volledige artikel

Reageer op dit artikel