nieuws

Voormalig BAM-complex Halfweg wordt culturele broedplaats BOGOTÁ

Techniek

Het voormalig complex van BAM in Halfweg wordt een culturele broedplaats met betaalbare (huur)ruimtes voor kunstenaars, muzikanten en startups. Het project is onder de naam BOGOTá geïnitieerd door het bedrijf Meurkens & Meurkens dat het 12.000 m² grote terrein met steun van 12 private investeerders, de Rabobank Haarlem en Omstreken en Bureau Broedplaatsen Amsterdam vorige maand kocht. De eerste huurders (250) vestigen zich eind september op de locatie.

Voormalig BAM-complex Halfweg wordt culturele broedplaats BOGOTÁ

Maarten en Rolf Meurkens zijn sinds 2005 actief in de tijdelijke verhuur van vastgoed. Een voorbeeld daarvan is het voormalige belastingkantoor in de Haarlemse wijk Schalkwijk. In dit door Meurkens & Meurkens onder de naam Belcanto beheerde pand (17.500 m² ), vonden na het vertrek elf jaar geleden van de Belastingdienst ruim 200 bedrijfjes en kunstenaars onderdak. Eind dit jaar moet het gebouw, dat plaatsmaakt voor woningbouw, leeg zijn.

Reden genoeg voor de broers om nu een eigen project te starten. Zij vonden een locatie in het aan het spoor Haarlem-Amsterdam gelegen BAM-complex. Dat bestaat uit twee gekoppelde kantoorgebouwen, een grote werkplaats en twee puntloodsen met een bruto vloeroppervlak van in totaal 9000 m². In de loods kunnen kunstenaars die veel ruimte nodig hebben (zoals beeldhouwers en houtbewerkers) terecht. Tevens wil Meurkens & Meurkens er geluidgeïsoleerde ruimtes voor muzikanten in realiseren.

In de gekoppelde kantoorgebouwen komen kunstenaars en startups. Naar verwachting zijn er 100 ruimtes met een huurkorting beschikbaar voor kunstenaars die bij de Commissie Ateliers en (Woon)Werkpanden Amsterdam (CAWA) staan ingeschreven. De CAWA opereert binnen de Metropoolregio Amsterdam waarvan ook Haarlem, Velsen en Haarlemmermeer deel uit maken.

Aan de achterzijde van het terrein staan aan de Ringvaart twee karakteristieke puntloodsen (samen 600 m²) die zich uitstekend lenen voor een expositieruimte en horeca met een terras aan het water. Meurkens & Meurkens is op zoek naar een ervaren horecaondernemer voor BOGOTá.

Het complex ligt op loopafstand van het NS-station Halfweg/Zwanenburg en op fietsafstand van Haarlem (10 minuten) en Amsterdam (15 minuten). BOGOTá heeft – onder de snelweg Haarlem-Amsterdam – een fietstunneltje voor de deur dat de verbinding naar het tegenover gelegen recreatiegebied Spaarnwoude vormt. Huurders krijgen een gratis fiets ter beschikking en ook zal worden gezorgd voor een deelbusje waar de huurders gebruik van kunnen maken.

Reageer op dit artikel