nieuws

Video: zonneroute langs A73

Techniek

In Drenthe onderzoekt Rijkswaterstaat of het mogelijk is om een deel van haar grondgebied in te zetten voor het opwekken van duurzame energie door derden. De komende jaren zal de A37 aan verschillende experimenten worden onderworpen, met het doel de snelweg om te toveren tot zonneroute.

Video: zonneroute langs A73

De bedoeling is dat de zonnepanelen strekken over een afstand van 43 kilometer langs de snelweg (van Hoogeveen tot Klazienaveen) en dat ze met een oppervlakte van ruim 43 hectare genoeg energie leveren voor 70.000 huishoudens in de regio. RWS heeft drie bureaus (Posad Spatial Strategies, IAA en Studio en Studio Marco Vermeulen) aangesteld om de mogelijkheden langs de A37 te onderzoeken.

zonneroute2
Kameleon
Studio Marco Vermeulen stelt een plan voor waarbij het uiterlijk van de zonnepanelen reageert op de omgeving. Per deel van het traject zal de kleur van de panelen variëren en aansluiten op de couleur locale van het landschap. De meeste zonnepanelen worden geplaatst onder een hoek van 5 graden in de bermen van de snelweg, zodat automobilisten over de vlakken heen kunnen kijken naar het achterliggende landschap. Bij kruispunten worden de taluds die op het zuiden zijn gericht bekleed. De golvende beweging en reflecterende oppervlakte van de ‘zonnevelden’ langs de snelweg moeten een bijzonder uitzicht creëren voor de voorbijganger.

Reageer op dit artikel