nieuws

Realisatie Dutch Windwheel dichterbij

Techniek

De Stichting Innovatieprogramma Dutch Windwheel is op 29 november opgericht. Doel is om het ontwerp, de techniek en de bouw van een 174 meter hoog gebouw aan de Merwevierhavens in Rotterdam met twee ringen, woningen, hotel en een attractie te versnellen. Dat meldt Dura Vermeer namens het innovatieconsortium in een persbericht.

Realisatie Dutch Windwheel dichterbij

Medio 2015 presenteerden de Rotterdamse bedrijven BLOC, DoepelStrijkers en Meysters het plan voor de Dutch Windwheel. Met de Dutch Windwheel moet aan Rotterdam en Nederland een uniek icoon worden toegevoegd. Een architectonische landmark die de Rotterdamse skyline nog spectaculairder maakt. De binnenste ring bevat een vastgoedprogramma met onder meer een hotel en een nog onbekend aantal appartementen. In de buitenste ring draaien veertig cabines, die de bezoeker tot op 174 meter hoogte brengen en onder water het verhaal vertellen van Nederland Waterland.

Dutch WIndwheel dichterbij

Het innovatieprogramma voor de Dutch Windwheel is een belangrijke basis voor de ontwikkeling van dit Rotterdamse icoon. De initiatiefnemers zijn in gesprek met buitenlandse investeringsmaatschappijen die interesse hebben uitgesproken in financiering van de Dutch Windwheel en de daaraan verbonden innovatieve producten en diensten. Het consortium bestaat uit Arup, Koninklijke BAM Groep, Deltares, Dura Vermeer, ECN, Eneco, Evides, Huawei, Mammoet, Siemens, SPIE, TNO en de Windwheel Corporation (BLOC, DoepelStrijkers en Meysters).

Windwheel Dichterbij Het doel van het consortium is om de kwaliteit en duurzaamheid van gebouwen drastisch te vergroten met behulp van technologie en een radicaal ontwerp. De bouwstartdatum is nog niet bekend. Uiterlijk in 2025 moet een gebouw zijn gerealiseerd dat meer energie levert dan het verbruikt en flexibel in gebruik is. De regionale ontwikkelingmaatschappij van Zuid-Holland, InnovationQuarter, ondersteunt het consortium als onafhankelijke aanjager. Verder wordt samengewerkt met The Green Village, PNO, Rotterdam Partners en NBTC Holland Marketing. Begin 2017 wordt een Green Deal getekend, waarmee ook de provincie en het rijk een bijdrage leveren aan de beoogde innovaties.

Reageer op dit artikel