nieuws

Rau tweede in Duurzame 100

Techniek

Dagblad Trouw publiceerde de ‘Duurzame 100’, een lijst met de duurzaamste Nederlanders van het jaar. Op de tweede plek eindigde Thomas Rau, die volgens Trouw bij zijn ontwerpen veel waarde hecht aan duurzaamheid van gebouwen. De winnaar is Willem Ferwerda met zijn organisatie Commonland.

Rau tweede in Duurzame 100

Commonland zet zich wereldwijd in voor herstel van uitgeputte grond in onleefbaar geworden gebieden. Op nummer drie eindigde klimaatjournaliste Bernice Notenboom. Zij krijgt waardering voor haar continue inspanningen om de gevolgen van klimaatverandering zichtbaar te maken.

Thomas Rau

Nummer 2, Thomas Rau, voor de achtste keer in de Duurzame 100 wordt door de jury gewaardeerd voor zijn voortdurende zoektocht naar anders bouwen en anders omgaan met bezit. ‘Die tocht kan ook pijnlijk zijn’, zo zegt hij zelf, ‘maar dat is nodig, anders val je in herhaling en wordt het saai.’

Daan Roosegaarde staat op plek 49. Een fikse daling voor de kunstenaar/ondernemer die vorig jaar nog op plek 6 stond. Kunle Adeyemi, directeur architectenbureau NLÉ, eindigde op plaats 60.

Jury

De jury vertegenwoordigt de deelgebieden in de duurzame wereld (zoals energie, klimaat, wetenschap, natuur, voedsel, beleid, bedrijfsleven, onderwijs). Als eerste wordt aan de jury gevraagd met nieuwe namen te komen voor de Duurzame 100 van dit jaar. Die namen komen zonder meer in de groslijst, als is voldaan aan de voorwaarde dat de kandidaten in het voorbije jaar op het gebied van duurzaamheid zijn opgevallen.

De jury van de Duurzame 100 van 2016:
• Koos Biesmeijer (wetenschappelijk directeur Naturalis)
• Annemarie van Doorn (directeur Dutch Green Building Council)
• Bas Eickhout (Europarlementariër GroenLinks)
• Maurits Groen (directeur MGMC en Waka-Waka, ondernemer)
• Antoine Heideveld (programmadirecteur Het Groene Brein )
• Marleen Janssen Groesbeek (lector sustainable finance & accounting Avans Hogeschool)
• Joris Lohman (bestuurslid Slow Food International, co-founder Food Hub)
• Marjan Minnesma (directeur Urgenda)
• Frank Saris (onderzoeker SOVON vogelonderzoek Nederland)
• Sible Schöne (programmadirecteur Klimaatbureau HIER)
• Pauline Westendorp (oprichter ondernemerscoöperatie NEWNRG)
• Lynn Zebeda (oprichter en mede-eigenaar internationaal vernieuwingsbureau Dr. Monk)
en: ‘ambachtelijk samenvatter’ Gerhard van de Bunt, UHD sociologie en methodologie VU.

De achtste editie van de lijst, die ieder jaar door Trouw wordt opgesteld, heeft 34 nieuwkomers, een record. Ook kent de top meer vrouwen dan vorig jaar, 39 nu tegen 32 in 2015. De redactie heeft net als vorig jaar twee, eigen, aanmoedigingsprijzen toegekend. Het ‘groentje’ gaat naar docent Robbert Blanken die kinderen lesgeeft in duurzaam denken en doen. De lokale trofee is dit jaar voor iemand die gewoon dichtbij huis de handen uit de mouwen steekt: raper van zwerfafval Henk Vrugt.

 Bekijk de hele top-100 op de site van Trouw.

 

Reageer op dit artikel