nieuws

Lucky Knot van NEXT architects versterkt beleving

Techniek

In de Chinese stad Changsha verbindt een 185 lange stalen voetgangersbrug de oevers van de Dragon King Harbor rivier. De Lucky Knot van NEXT architects bestaat uit verschillende delen die langs en over elkaar heen slingeren. Het vormt het sleutelproject in de ontwikkeling van de publieke ruimte voor het gebied met een recreatief, ecologische en toeristisch programma.

Lucky Knot van NEXT architects versterkt beleving
Com_NextArchitects_Changsha_LuckyknotBridge_20160410

Naar aanleiding van de Melkwegbrug in Purmerend werd NEXT architects in 2013 benaderd voor een internationale prijsvraag voor de nieuwe brug in New Lake District in Dangsha. Het bureau combineerde de expertise in infrastructuur van haar Amsterdamse team met de kennis van de lokale context van de Chinese vestiging in Beijing.

 

De brug legt verbindingen tussen verschillende niveaus; de oevers, de weg en het hoger gelegen park. Door deze verbindingen letterlijk en figuurlijk aan elkaar te knopen is de vorm en routing van de brug ontstaan.

  

“De vorm van Lucky Knot is geïnspireerd op het principe van de Möbius ring en refereert aan de Chinese knoopkunst. In deze eeuwenoude, decoratieve Chinese volkskunst staat de knoop voor geluk en voorspoed,” vertelt John van de Water, partner NEXT architects Beijing.

  

De Lucky Knot verbindt, verlicht en vermaakt. De brug biedt uitzicht over zowel de rivier als het Meixi meer, de stad Changsha en het omliggende gebergte. Met een speciale lichtshow met LED-verlichting wordt de brug een iconische attractie en onderdeel van de lichtroute langs de rivier.

Reageer op dit artikel